Iz školskog svijeta
OŠ SUHOPOLJE
Partnerstvom na projektu dobili obnovljenu samoodrživu vanjsku učionicu
objavljeno: 19. veljače 2021.

Uz prisustvo načelnika općine Suhopolje Siniše Horvata i  ravnatelja Osnovne škole  Suhopolje predstavnici udruge KrEdA uz koordinatoricu projekta Mateu Marek postavli su info-ploču na obnovljenu vanjsku učionicu pri OŠ Suhopolje. Time je kompletno završena obnova učionice, kao i planirani radovi vezani uz solarne panele, rasvjetu i napajanje potrebno za potpuno funkcionalno održavanje nastave u „zelenoj učionici“.

Ostvarenje je to još jednog cilja Kredinog projekta „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“ sufinanciranog hrvatsko-švicarskim programom suradnje, a koji provodi u partnerstvu s Općinom Suhopolje i Osnovnom školom Suhopolje. Vrijednost je projekta 502 119 95 kuna, a trajanje 24 mjeseca.

„Projekt ‘Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost’ pružit će stanovnicima

informacije i omogućiti konkretne akcije u svrhu ostvarivanja održivog razvoja lokalne

zajednice. Specifičnije se projekt bavi temama: zaštita okoliša, održiva zajednica, odgovorna potrošnja energije, očuvanje kulturne i tradicijske baštine.

Osim obnovljene vanjske učionice pri OŠ Suhopolje ponosni smo i na ostale konkretne rezultate koji će dugoročno ostaviti trag ovog projekta u zajednici. Izradili smo i digitalno objavili  prijedloge Programa izobrazbe za održivi razvoj za učitelje i nastavnike, kao i prijedlog Programa izobrazbe za održivi razvoj za djecu i mlade. Kako bismo osigurali provedivost i kvalitetu materijala, surađivali smo s učiteljima i predmetnim nastavnicima iz brojnih škola Virovitičke županije.

Učiteljica Zdravka Matković i odgajateljica Natalija Kožić-Lukačević osmislile su tekst za edukativnu dječju pjesmicu „Suhopoljska dama“, a uglazbio ju je nastavnik glazbene kulture Davor Jendrašić iz OŠ Petra Preradovića, Pitomača.

Izdali smo i treće izdanje knjige lokalnih recepata „Omamina kuharica – Orah“ 

(prevedenu na njemački i engleski jeik) na čijem su osmišljavanju i uređivanju sudjelovale nastavnice hrvatskoga jezika Ivančica Fett-Škvarić, njemačkoga jezika Snježana Cukor i Andrea Tukša. Knjigu je ilustrirala učenica 7. razreda OŠ Suhopolje Rene Lukačević uz mentorstvo nastavnice Andree Glazer.“, uputila nas je koordinatorica projekta iz Udruge KrEdA Matea Marek.

„Održiva zelena budućnost jest prioritet kojem čovječanstvo 21. stoljeća mora dati najveću pažnju. Jasno je kako takve budućnosti nema bez tradicije koju njegujemo i baštine koju čuvamo. U tradiciji i baštini, pogotovo u Lijepoj Našoj, uvijek je bila simbioza čovjeka i prirode, stoga smo sretni što kao partneri možemo zajedno sudjelovati u projektu „Sinergija tradicije i baštine za održivu zelenu budućnost“. U tom je projektu školsko dvorište dobilo svoj novi izgled. Zasađen je drvored uz jugoistočnu stranu školske zgrade. On nas podsjeća na spomenutu neminovnu povezanost čovjeka i prirode, odnosno na nužno vraćanje čovjeka prirodi. Drvored će na prirodan način davati hlad našim prostorima i pomoći nam učinkovito raspolagati onim umjetnim energetskim postrojenjima. Uređena vanjska učionica druga je datost koju smo u ovom projektu realizirali. Na njoj smo posebno zahvalni jer se u njoj realizira odgoj i obrazovanje za održivu zelenu budućnost. U ovo vrijeme pandemije posebno nam je dobro došla vanjska učionica. U njoj smo mogli učiti živjeti s onim što je čovjeku prirodno i blisko. Na svježem zraku, u izvornoj stvarnosti, okruženi ljepotom zelenila naši učenici mogu i moći će promišljati i učiti o našoj bogatoj tradiciji i nekada zapostavljenoj baštini. Zbog svega smo toga Kulturnoj udruzi KREDA posebno zahvalni na ovom partnerstvu i priželjkujemo još više ovakvih projekata.“, rekao je ravnatelj OŠ Suhopolje gospodin Anto Škraba. [ Piše:  Natalija Kožić-Lukačević ]