Iz školskog svijeta
GIMNAZIJA VUKOVAR
Pod sloganom „Sve za zdravlje – zdravlje do svih“ obilježili Europski tjedan sporta
objavljeno: 11. listopada 2020.

Europski je tjedan sporta inicijativa Europske komisije. Ove godine započeo je 23. rujna. Šesti je po redu, a fokus je na  obrazovanju, radnom mjestu, otvorenom prostoru, sportskim klubovima, fitness centrima i BeActiveNight. Sve su zemlje sudionice organizirale  aktivnosti i događaje na nacionalnoj razini.

Europski tjedan sporta u nas je obilježen od 23. do 30. rujna 2020. godine. Namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost i kao takav otklanja ustaljene stereotipe o tome tko može sudjelovati u kojem sportu. Tjedan sporta sa svojim službenim sloganom okuplja pojedince, tijela javne i lokalne zajednice, sportske organizacije i organizacije civilnog društva te privatni sektor.

Bilo kakav oblik tjelesne aktivnosti, bez obzira održava li se u unutarnjim ili vanjskim prostorima, u znatnoj mjeri doprinosi dobrobiti svakog čovjeka posebno. U praksi, rezultati najnovijih istraživanja, a naročito u vrijeme lockdowna izazvanog pandemijom koronavirusa, pokazuju znatno smanjenje tjelesne aktivnosti u većini zemalja.

 Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov jer planirane aktivnosti velikim dijelom organiziraju se na otvorenome.

S obzirom na središnju temu ovogodišnjeg tjedna sporta od kojih je jedna i obrazovanje, cilj nam je bio potaknuti učenike i ukazati na važnost tjelesne aktivnosti jer dijete u školi provodi znatan dio dnevnih aktivnosti pa je škola jedan od najpoticajnijih prostora za iskazivanje i razvijanje djetetovih sposobnosti. Vrijednost i važnost tjelovježbe i aktivnog načina života prepoznatljiva je odavno pa je i latinska izreka U zdravom tijelu zdravi duh. ušla u jezik svakodnevnice. Redovito bavljenje sportskim aktivnostima, uvažavajući uz to vlastite mogućnosti, označava zdrav stil života pripremajući nas za sretan i bezbrižan život u trećoj dobi.

Učenici u školi tjedno imaju dva nastavna sata tjelesne i zdravstvene kulture, a nastavnik je taj koji svojim sposobnostima i znanjima treba na najbolji mogući način iskoristiti raspoloživo vrijeme, materijalno-tehničke uvjete, opremu, sredstva i pomagala te omogućiti učenicima kvalitetan rad s naglaskom na potrebitost tjelesne aktivnosti. Nastavnik je taj koji nastavu tjelesne i zdravstvene kulture mora učiniti raznovrsnom, zanimljivom i pristupačnijom učenicima.

Inicijative poput Europskog tjedna sporta potiču nastavnike na drukčiji pristup, stoga smo mi u Gimnaziji Vukovar odlučili povezati nastavu tjelesne i zdravstvene kulture sa satima razrednika kako bismo dobili više vremena za boravak na otvorenom.

Našu smo aktivnost nazvali „Sve za zdravlje – zdravlje do svih“. Učenici su cijeli tjedan u školu dolazili biciklima i na rolama, a tijekom nastave TZK-a i sata razrednika posjećivali smo vježbališta na otvorenom – kao što su Park šuma Adica te biciklirali sada već prepoznatljivom novom šetnicom uz rijeku Dunav. Bicikliranje i vježbanje na otvorenom oblici su rekreacije koje nedvojbeno imaju brojne zdravstvene dobrobiti – fizičke i mentalne. Vježbanje na otvorenom omogućuje zabavnu rekreaciju koja je primjerena za sve dobne skupine. Sprave na vježbalištima na otvorenome (teretane na otvorenom) sigurne su i učinkovite jer nema opterećenja za tijelo.

Popularni je naziv ovakvih vježbališta Street workout, a podrazumijeva treniranje težinom vlastitog tijela na otvorenom prostoru. Street workout promovira zdrav stil života i odličan je za razvoj muskulature cijeloga tijela. Ovakav koncept treninga osmišljen je kako bi testirao krajnje granice snage i izdržljivosti te tako osim fizičke, razvija i psihičku snagu, osnažujući duh, podižući raspoloženje i pozitivnu energiju. Ovakav način vježbanja na otvorenome puno je zabavniji i ugodniji od trčanja na traci u zagušljivim fitnes klubovima. Osim toga, osobe koje nisu vične trčanju, mogu slobodnije koristiti ruke i noge nego što to mogu na uskoj traci za trčanje.

Autori jednog britanskog istraživanja obznanili su da su bicikliranje i vježbanje na otvorenom jedne od najpogodnijih tjelesnih aktivnosti za većinu populacije jer ih je moguće jednostavno uklopiti u dnevnu rutinu, mogu se izvoditi različitim intenzitetima i imaju malo neželjenih popratnih učinaka, što se i nama pokazalo istinitim.

U našoj hvalevrijednoj inicijativi sudjelovalo je oko 200 učenica i učenika Gimnazije Vukovar u trajanju aktivnosti od najmanje 120 minuta. Osim što smo se dobro zabavili, podigli smo razinu osviještenosti o važnosti tjelovježbe te korištenju bicikla kao prijevoznog sredstva koji doprinosi očuvanju okoliša. Budući da nam je namjera nastaviti promicati odgovornost za sebe i zajednicu očuvanjem i unaprjeđenjem psihofizičkog zdravlja, nastojat ćemo vježbanje na otvorenome i bicikliranje približiti što većem broju učenika. Ovakav oblik rekreacije ne samo da jača imunitet i poboljšava zdravlje nego nas čini sretnijima, zadovoljnijima i ponajviše druželjubivim osobama.

U konačnici, sretna djeca uspješna su u školi, a djeca su prirodno sretna kad se kreću, igraju i stvaraju. To im zadovoljstvo otvara nove vidike za eksperimentiranje, učenje i razvijanje, pa omogućimo im to!

Pišu: Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ ■ Gimnazija Vukovar ■ Snimio: Davor Šijanović