Iz školskog svijeta
OŠ ŽRNOVNICA
Pohvale ekološkom igrokazu u etno ruhu
objavljeno: 3. svibnja 2021.

Žrnovačke anguje, ekoetnoigrokaz učiteljice Marije Ugrin (OŠ Žrnovnica) zoran je prikaz ljepote kraja u kojem se udomaćila Osnovna škola Žrnovnica, nadasve zanimljiva školska ustanova. Podno nje poput žrnovačke anguje (jegulje) protječe rijeka Žrnovnica, a terasasti vrtovi škole podsjećaju na zeleni amfiteatar u kojem je priroda i glumac i publika.  

Igrokaz potekao iz takva okruženja, točnije iz pera učiteljice Marije, lokalnim govorom i bajkovitim prikazom svojom riječju ujedinjuje ono najljepše: djecu i prirodu.

Zbog svega toga ovakav igrokaz moramo izdvojiti; njegova je priča jasna je i poučna: čuvajmo vodu. Djeca su tu posebno istaknuta i oni pronose poruku starijima koji, možda, više ne čuju šum same rijeke.  Djeca prenose poruku – čuvajmo našu vodu.

Igrokaz je javno uprizoren prigodom obilježavanja Dana planeta Zemlje. Velika je želja tvoraca da jednog dana zaživi u obliku stripa i slikovnice.

Igrokaz u minimalističkom ozračju lijepo isprepletenim dijalogom ide ovako:

 Jegulje (u lokalnom govoru anguje) lišene svog prirodnog staništa, traumatizirane stalnim bacanjem otpada u njihove vode (komični element) razgovaraju kako bi iznašle rješenje. Trenutnog rješenja koji bi zadovoljio sve – nema, no dugoročnog rješenja, kojem se svi mogu nadati i u njega vjerovati, a koji na kraju igrokaza pronose djeca i šum tisućljetne rijeke Žrnovnice – ima.

 Samo treba vjerovati!

Svakako pročitati igrokaz ili barem prošetati tim lijepim krajem!

Vrijednoj učiteljici, svim učenicima i djelatnicima Osnovne škole „Žrnovnica“ i na ovaj način čestitamo dan koji  ih predstavlja – Dan planeta Zemlje.