Iz školskog svijeta
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA, ZAGREB
Posudi i čitaj knjige bez zakasnine i članarine
objavljeno: 13. siječnja 2022.

Učenici zagrebačke Industrijske strojarske škole (ISŠ) obilježili su ‘Godinu čitanja’ brojnim aktivnostima, a s obzirom na to da je ISŠ strukovna škola, odnosno da se u njoj učenje temelji na radu, učenici su na prijedlog Ksenije Banović, više stručne savjetnice Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, te nastavnice Hrvatskog jezika Ive Bojčić, a  uz mentorstvo nastavnika Slavena Kuhara i Silvija Terzea, izradili malu slobodnu knjižnicu – kućicu za knjige koja radi na načelu Posudi, čitaj, vrati ili/i doniraj knjigu!

Ideja je bila izraditi kućicu za knjige, a pri tome proizvesti što manje otpada i ne kupiti nešto novo, pa je kućica izrađena od staroga metalnog ormarića i otpadnih materijala nastalih pri radioničkim vježbama u sklopu praktične nastave. Kućica za knjige, u suradnji s knjižničarkom Marijanom Spevec Sinković iz Knjižnica Grada Zagreba – Novi Zagreb, smještena je u Dugavama iza knjižnice, na adresi Ulica svetog Mateja 7. Sudjelovanje učenika ISŠ-a u međunarodnom eTwinning projektu The green changemakers rezultiralo je ovom aktivnošću i sjajnom suradnjom s knjižnicom u Dugavama.

Kućica za knjige postavljena je u Dugavama na Dan sv. Lucije te je prigodno dobila naziv Luca. U knjižnici Luca nema zakasnine i članarine, a radno joj je vrijeme svakog dana i svake noći u godini. Svatko može posuditi knjigu kao i obogatiti malu slobodnu knjižnicu nekom svojom knjigom. Na taj način promiče se ljubav prema čitanju, pismenost, ali i važnost zajedništva u društvu.

Učenici su, sudjelujući u izradi kućice za knjige, ispunjavali odgojno-obrazovna očekivanja međupredmetnih tema održivosti, osobnog i socijalnog razvoja, poduzetništva, ali i građanskog odgoja i obrazovanja.

UČENICI SU:

■ djelovali u skladu s načelima održivog razvoja s ciljem zaštite prirode i okoliša

■ suradnički učili i radili u timu

■ upućivali na međuovisnost članova društva i proces društvene odgovornosti

■ primjenjivali inovativna i kreativna rješenja

■ planirali i upravljali aktivnostima

■ sudjelovali u projektu i izradi od ideje do realizacije

■ promicali kvalitetu života u zajednici.

Ovim projektom učenici i djelatnici ISŠ-a željeli su istaknuti važnost pisane riječi, učiniti knjigu dostupnom svima te potaknuti građane na čitanje. Vjeruju da će projekt biti prihvaćen onako kako je i zamišljen, odnosno da će čitatelji donositi vlastite naslove i posuđivati one dostupne.

Učenici ISŠ-a postavili su položaj svoje kućice na kartu malih slobodnih knjižnica Hrvatske.

Učenike i djelatnike škole te knjižnice u Dugavama razveselile su mnoge objave i pohvale njihova rada, između kojih osobito čestitka Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

■  Pišu: Iva Bojčić, nastavnica mentorica | Kristinka Lemaić, voditeljica praktične nastave mentorica | Mate Sabol, nastavnik mentor | Industrijska strojarska škola ■