Iz školskog svijeta
■ OŠ DORE PEJAČEVIĆ, NAŠICE ■ MANIFESTACIJA 19. ŠKOLA OTVORENIH VRATA ■
Poznate, znamenite i slavne
objavljeno: 20. ožujka 2023.

Naša škola s ponosom nosi ime Dore Pejačević, prve hrvatske skladateljice, čija su djela vrijedan dio naše hrvatske kulturne baštine. Prerana smrt 5. ožujka 1923. prekinula je njezino glazbeno stvaralaštvo, no njezina glazba i dalje živi,  nadahnjuje glazbenike i umjetnike diljem svijeta, ali i naš rad.

Životni put i glazbeno stvaralaštvo Dore Pejačević središnji je događaj ovogodišnje 19. Škole otvorenih vrata kojom svečano obilježavamo 100. obljetnicu njezine smrti. Nadnevak koji smo odabrali za realizaciju bio je 8. ožujka kad svijet obilježava Međunarodni dan žena, stoga ovogodišnjom manifestacijom odajemo priznanje i čast ponajprije našoj skladateljici kontesi Dori, ali i svim ženama, njihovu radu, kreativnosti, hrabrosti i upornosti.

Iako svaka Škola otvorenih vrata ima isti i jasno definirani cilj – nastavu usmjeriti na učenike i uključiti ih kao aktivne sudionike nastavnog procesa.- odabirom teme svake godine stvaramo jedinstveno radno ozračje u školi.

Ove su godine učenici istraživali brojne poznate i slavne žene te na primjerima iz njihovih života i putem njihovih djela spoznali njihovu ulogu u hrvatskoj i svjetskoj povijesti, kao i položaj žena u različitim društvima i razdobljima. Bilo je važno naglasiti učenicima da mnoge od njih, u vrijeme u kojem su živjele, nisu bile shvaćene ni prihvaćene. Dapače, njihove ideje i njihova djela bili su osporavani, čak i zabranjeni. Njihov životni put nije bio nimalo lak, stoga trag koji su ostavile – svaka u svojem području – ima danas dublje i veće značenje. Upravo zato svaka od njihovih životnih priča ima snažan utjecaj na osobni i profesionalni razvoj svakoga od nas, kao putokaz za pronalaženje vlastitoga životnog puta i zadovoljstva životom. S tom vizijom krenuli smo u ostvarenje ovogodišnjeg projekta pod nazivom Poznate, znamenite i slavne.

One su poznate, znamenite i slavne umjetnice, sportašice, znanstvenice… One su skladale, pisale, otkrivale, obarale rekorde i pomicale granice tadašnjih društvenih ograničenja i norma. Svaka od njih na svoj je način poboljšala ovaj svijet. Svaka od njih postala je središnja tema određene radionice, prilika i poticaj za razvoj osobnih potencijala, kako učenika tako i učitelja.

Učiteljice su najprije istraživale živote i djela slavnih žena te odabrale one koje su njima osobno bile poticaj i nadahnuće za život i rad. Nakon toga pomno su odabrane nastavne strategije i metode rada kojima će se učenicima prenijeti poticajno i radno ozračje. Uspješnom ostvarenju radionica pridonijeli su i naši roditelji te brojni suradnici.

Treba spomenuti da Škola otvorenih vrata opravdano nosi naziv manifestacije jer ona ne podrazumijeva samo radionice već i brojna događanja koja smo posvetili Dori Pejačević.

Svečani program Uspomene na Doru ostvarili smo u suradnji s učenicima i djelatnicima Osnovne glazbene škole Kontesa Dora – izvođenjem glazbenih djela naše skladateljice, a nastup članova HKUD Lisinski prigodnim valcerom i kostimima dočarao je ozračje Dorina vremena.

Zahvaljujući potpori Zavičajnog muzeja Grada Našica, u školi je postavljena izložba fotografija obitelji Pejačević, a istraživanje učiteljice povijesti rezultiralo je izložbom obiteljskog stabla grofovske obitelji Pejačević.

Učenici razredne nastave uživali su u susretu s književnicom Sanjom Pilić. Neposredno iskustvo i poseban doživljaj otvaraju djeci mogućnost za učenje putem razgovora o likovima iz njezinih djela. Učenici predmetne nastave  predstavljali su svoje uratke metodom vršnjačkog poučavanja, što je mnogima bila prilika za zajedničku komunikaciju i prvi javni nastup.

19. Škola otvorenih vrata prava je manifestacija koja objedinjuje 31 radionicu, što je rezultat zajedničkog i timskog rada svih učitelja, učenika i djelatnika. Ujedno je to i zajednička realizacija brojnih projektnih ciljeva i ishoda svih međupredmetnih tema. Uz naglasak na teme Osobni i socijalni razvoj te Građanski odgoj i obrazovanje, učenje je bilo usmjereno na dječja prava i ravnopravnost žena, pri čemu smo nastavu usmjerili na učenike primjenom brojnih inovativnih metoda učenja i digitalnih alata.

Učeći o brojnim poznatim i slavnim ženama, djeca su učila i o vlastitim sposobnostima, o tomu kako razvijati sebe te kako dati svoj osobni doprinos zajednici i mijenjati svijet nabolje.

Poučavanjem učenika o poznatim i slavnim ženama učitelji su jačali vlastite osobne i profesionalne kompetencije. Kreativnost, inovativnost i predanost radu, koje se ogledaju u svakoj od radionica, njihov je aktivni doprinos u gradnji kvalitetnoga odgojno-obrazovnog sustava. Svoj posao učiteljice su pretvorile u životni poziv potičući svakodnevnim radom svoje učenike na ustrajnost i dobra djela, usađujući im vjeru u vlastite mogućnosti. Njihov svakodnevni rad pokazuje kako se mogu pomaknuti osobne granice te kako svojim djelima i radom mijenjati svijet nabolje.

Drago nam je što su naši sugrađani i lokalna zajednica prepoznali važnost ovoga našega cjelokupnog projekta i što su svojim posjetom uveličali našu svečanost i pružili potporu našoj djeci i učiteljima u njihovu radu te smo tako svi zajedno odali počast našoj znamenitoj grofici Dori Pejačević i pridonijeli očuvanju kulturne baštine našega grada.

■   Napisala: Jasminka FALAMIĆ, ravnateljica | OŠ Dore Pejačević, Našice ■