Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA BARTULA KAŠIĆA ZADAR
Praktične vještine uz priručnik Domaćinstvo
objavljeno: 28. studenoga 2022.

Učiteljice, kad je domaćinstvo? pitanje je koje se najčešće čuje u 2. c razredu OŠ Bartula Kašića u Zadru. Vrijedne ruke malih drugaša uvijek su spremne za rad, pa su tako u ovoj školskoj godini, pod budnim okom učiteljice Sande Knežević, pripremali džem od šljiva, palačinke i savijače od jabuka. Iako im je kuhanje najdraži dio te izvannastavne aktivnosti, s jednakim su žarom glačali i slagali odjeću, prali posuđe i čistili.

Kako se približava vrijeme blagdana, u učionici drugog razreda ubrzo će se peći keksići, sijati pšenica i izrađivati božićni ukrasi.

Za drugo polugodište učiteljica Sanda isplanirala je učenje lijepog ponašanja, izradu voćnih salata i zdravih sokova, pripremanje pizze, jaja i krumpira na više načina. Ovi vrijedni učenici svoje vještine pokazat će i u izradi sapuna te ukrasa od lavande.

Cilj takve izvannastavne aktivnosti jest da djeca nauče praktične vještine kojima se mogu služiti u svakodnevnom životu, da usput razvijaju zajedništvo, pozitivno stajalište prema radu i, dakako, ono najvažnije, da se ugodno osjećaju tijekom same aktivnosti.

Osmijeh na njihovim licima najbolji je dokaz za to!

Ovi su učenici skupa sa svojom učiteljicom u priručniku Domaćinstvo pronašli mnoštvo ideja i korisnih savjeta za svoju izvannastavnu aktivnost, zato ga preporučuju svima onima koji također žele učiti praktične vještine korisne za svakodnevni život.  

■   Napisala: Sanda Knežević, učiteljica razredne nastave | OŠ Bartula Kašića, Zadar ■