Iz školskog svijeta
OŠ ZAPRUĐE
Pričomat s mališanima u produženom boravku
objavljeno: 13. siječnja 2022.

U Osnovnoj školi Zapruđe u Zagrebu završetak Godine čitanja obilježen je školskim projektom PRIČOMAT u kojem je sudjelovalo šest skupina djece produženog boravka. Cilj projekta jest obilježavanje Godine čitanja, poticanje čitanja te jezično i likovno izražavanje učenika.

Godinu čitanja u Osnovnoj školi Zapruđe obilježili smo s više različitih aktivnosti koje su pridonijele popularizaciji čitanja.

Za završetak Godine čitanja uključili smo šest skupina učenika u produženom boravku.

Aktivnost pod nazivom PRIČOMAT održavala se jedanput mjesečno za svaku skupinu učenika u boravku od listopada do prosinca 2021.

Školska je knjižničarka učenicima naglas čitala priče, razgovarala s njima o tekstu, posvećujući pozornost svakome pojedinom učeniku (Pričodjetetu) i njegovu osobnom doživljavanju priče. Cilj je bio ne samo puko prepričavanje fabule već proživljenost teksta na osobnoj razini. Postavljena su ih pitanja navodila da se poistovjete s određenim situacijama iz priče ili ih prepoznaju u svom životu i ispričaju onako kako su ih oni doživjeli.

Na taj se način učenici poučavaju da se određene situacije, problemi s kojima se oni susreću događaju i drugima. Da bi se djeca otvorila, pomažu im likovi iz priča, primjerice djeca – njihovi vršnjaci, ali i razni drugi likovi, kućni ljubimci (psi, mačke) ili životinje u prirodi (medvjedi, vjeverice, ježevi i puhovi).

Priče sam birala pomno da bih učenicima koji tek počinju samostalno čitati ili pak razvijaju svoje čitateljske navike ponudila najbolje i potaknula ih na samostalno čitanje.  

Tematski smo obrađivali čitanje, Mjesec školskih knjižnica, jesen i Božić.

U projektu su sudjelovali:

PB 1.a – učiteljica Jana Lekić |  PB 1.b – učiteljica Iva Ćorić |  PB 1.c – učiteljica Romana Carin | PB 2.ab – učiteljica Adela Vuk | PB 2.ac – učiteljica Suzana Galić | PB 3.ab – učiteljica Iva Herak.

Iako je Godina čitanja pri kraju, mi nastavljamo s čitanjem jer Čitanje volimo!

■  Piše:  Dijana Čupić, dipl. komp. i dipl. knjiž., stručna suradnica savjetnica | Kolaže učeničkih radova izradila je u Canvi Adela Vuk, mag. prim. educ. | OŠ Zapruđe

…………

LITERATURA:

Čupić, Dijana. 2020. Hrana za dušu. Mali koncil. LV. 10 (552).22-23.

Žuliček, Gordana. 2019. Noć šišmiša Miška u knjižnici. Smib. 3. 18-19.

Nikolina Bošnjak 2021. Vjeverica i vjetar sjeverac. Smib. 3. 18-19.

Čupić, Dijana. 2016. Kako smo kitili bor. Mali koncil. 4. 19. 

Melita Rundek. 2021. Martin i božićno drvce. Smib. 4. 18-19.