Iz školskog svijeta
OŠ KRALJA TOMISLAVA, NAŠICE
Prijateljstvo bez granica
objavljeno: 26. lipnja 2020.

U školskoj su se godini 2019./2020. učenici 2.a i 2.b razreda s učiteljicama Marinom BUKVIĆ i Ljiljanom KUBAŠA upustili u još jedan od brojnih školskih izazova. Naime, radi se o projektu na eTwinning platformi, Zajednica škola u Europi, pod nazivom Prijateljstvo bez granica, autorice Ivane MAGDIĆ, učiteljice u Osnovnoj  školi Sibinjskih žrtava. U projektu su sudjelovale škole iz Republike Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

CILJ PROJEKTA je ostvarivanje suradnje između različitih škola i njegovanje prijateljstva među učenicima razmjenom čestitaka i razglednica te uporabom informacijsko-komunikacijske tehnologije.

Razredi koji su se uključili u projekt imali su zadatak pronaći partnersku školu te s njom ostvariti suradnju.

  • Tako je 2.b razred s učiteljicom Marinom BUKVIĆ surađivao s učenicima Osnovne škole Julija Kempfa iz Požege, a 2.a s učiteljicom Ljiljanom KUBAŠA s učenicima Osnovne škole “Čazma” iz Čazme.

Projekt je započeo u studenom s prvom projektnom aktivnošću – međusobnim upoznavanjem. Cilj je bio predstaviti se razredu s kojim smo dogovorili suradnju. Povezali smo se s Osnovnom školom “Čazma” i njihovom učiteljicom Mirelom KOJIĆ. Prijedlog je bio da prvo upoznavanje bude putem videokonferencije. Svaki učenik se ukratko predstavio izradom svoje osobne iskaznice.

U prosincu je uslijedilo slanje prvih čestitaka povodom Božića.

U travnju nam je zbog pandemije uzrokovane virusom COVID19 bilo onemogućeno slanje čestitaka za Uskrs, ali smo bili domišljati te smo uporabom digitalnog alata Book creator izradili slikovnicu-čestitku za naše prijatelje iz Čazme.

 U lipnju smo organizirali izradu i pisanje razglednica o našem gradu prijateljima u OŠ “Čazma”, što nas je posebno veselilo jer smo na taj način predstavili svoj grad.

Jako smo sretni što smo ovu školsku godinu završili upoznavanjem novih prijatelja iz druge škole. Svaki učenik 2.a razreda bogatiji je za jednog novog prijatelja.

Prijateljstvo je sastavni dio ljudske sreće [François Marie Arouet Voltaire], a mi želimo biti sretni i imati mnogo prijatelja!

■ Piše:  Ljiljana KUBAŠA, učiteljica ■ OŠ kralja Tomislava, Našice ■