Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA MATE LOVRAKA, VLADISLAVCI
Prilagodba rada s raznim materijalima
objavljeno: 2. lipnja 2020.

Svaki učitelj neprestano traži nove načine poučavanja kako bi svi njegovi učenici postigli željene rezultate. Sve je više učenika kojima je potrebna prilagodba načina rada te smo primorani koristiti se raznim materijalima i idejama. Stoga i ja neprestano tražim načine kako olakšati učenje učenicima s poteškoćama u radu.

Već je poznato kako se učitelji u svome radu nastoje koristiti mnogim stvarima, pojavama i događajima iz neposredne okoline. Tako i sama donosim od kuće sve što mogu iskoristiti u poučavanju. Ovoga puta iskoristila sam različite stvari u svrhu zadržavanja pozornosti učenika te olakšavanja usvajanja različitih ishoda. Rado svoje provedene ideje dijelim sa svojim kolegama.

1.] Koristila sam se plastičnim čašama na koje sam napisala riječi te ih je bilo potrebno poslagati i time dobiti pravilni red riječi koji čini rečenicu. Isti se zadatak može provesti i s kockama.

2.] Slaganje štapića bio jezadatak u kojemu je trebalo poslagati riječi napisane na štapiće iste boje.

3.] Ploča Piši-briši zadatak je slaganja riječi od napisanih slova te pisanje riječi.

4.] Karticama s rečenicama na ploči trebalo je pridružiti rečenične znakove –magnete.

5.] Podne puzzle uporabili smo za vježbanje redoslijeda  brojeva.

6.] Kartice s prikazanom količinom rabimo kao svakodnevno pomagalo.

7. ] Vrećicu za zamrzavanje, odnosno spremanje hrane, rabila sam kao brojevnu crtu. (Učenikov je zadatak pomicati zatvarač od zadanoga  broja oduzimajući ili zbrajajući.)

Reakcije na ovakve prilagodbe bile su vrlo pozitivne.

■  Piše: Martina CINDRIĆ ■  Osnovna škola Mate Lovraka, Vladislavci ■ Završila Učiteljski fakultet u Osijeku ■  Rado se uključuje u sve vrste matematičkih natjecanja i prati razvoj digitalizacije nastave  ■