Iz školskog svijeta
ERASMUS (NE)MOBILNOST OŠ DARDA: U PORTUGALSKI GUIMARÃES SAMO VIRTUALNO
Promocija sličnosti i različitosti
objavljeno: 16. veljače 2022.

Domaćin je bila Escola Básica Professor Abel Salazar iz Guimarãesa, na čelu s koordinatoricom Elisom Melo Silva, s ciljem upoznavanja kulturno-povijesnoga bogatstva Portugala, promicanjem jednakosti, uključenjem učenika s teškoćama, obrazovnim problemima i manjim socijalnim mogućnostima te poboljšanjem njihovih jezičnih, IKT i komunikacijskih vještina

Iako se iskustvo virtualne mobilnosti ne može usporediti s onom uživo, četiri su radna dana u drugome tjednu veljače 2022. učenicima i učiteljima iz Španjolske, Sicilije, Latvije, Cipra i Hrvatske (Osnovna škola Darda), ipak, približila Portugal te su mogli upoznati barem dio njegove kulture i povijesti. Sve je to naglasila Nataša Mesić Muharemi, glavna koordinatorica Erasmus+ projekta Diversity and culture make the union (2019. – 2022.).

Domaćin je bila Escola Básica Professor Abel Salazar iz Guimarãesa, na čelu s koordinatoricom Elisom Melo Silva, s ciljem upoznavanja kulturno-povijesnoga bogatstva Portugala, promicanjem jednakosti, uključenjem učenika s teškoćama, obrazovnim problemima i manjim socijalnim mogućnostima te poboljšanjem njihovih jezičnih, IKT i komunikacijskih vještina.

Tako su djeca različitih sposobnosti vrlo aktivno i s veseljem sudjelovala u svim aktivnostima, a njihovi se radovi mogu pogledati na Padletu i službenoj stranici projekta.

Zajedno su na karti Europe tražili Portugal i školu u Guimarãesu, određivali koordinate te se, koristeći se Google mapsom, prošetali gradom i pogledali videozapise.

Uz osnove portugalskoga jezika proučavali su i crtali boje i simbole portugalske zastave, Pijetla od Barcelosa (Galo de Barcelos), lastavicu, sardinu i Vianino srce (Coração De Viana), a učitelji su domaćini svojim kolegama predstavili portugalski obrazovni sustav.

Bilo je, također, zanimljivo utvrditi da je portugalska tradicionalna igra identična hrvatskoj Ide maca oko tebe, kao i španjolskoj Miš i mačka.

Sličnosti su tako bile jamstvo izvrsne suradnje među školama partnerima, a različitosti privlačne u otkrivanju novoga i atraktivnoga – poput spravljanja svima omiljenoga portugalskoga deserta Leite Crème.

Međunarodni su certifikati uručeni svim sudionicima, a Darđani se nadaju da će predstojeće mobilnosti odraditi uživo u Italiji, na Cipru i u Španjolskoj.

■ Pišu: Nataša Mesić Muharemi i Branka Horvat | OŠ Darda ■