Iz školskog svijeta
■ OŠ FRANJE KREŽME, OSIJEK ■
Prvi dječji korteo u Hrvatskoj 
objavljeno: 19. studenoga 2023.

Učenici naše škole OŠ Franje Krežme, Osijek sudjelovali su u povijesnom trenutku, prvom dječjem korteu u Hrvatskoj. Korteo je radosna povorka, a dječji je korteo poseban događaj u kojem su djeca iz osječkih škola zajedno s pripadnicima Nogometng kluba Osijek sudjelovala u veseloj zajedničkoj šetnji prema stadionu. 

Ovim smo događajem htjeli postaviti temelje za buduće generacije navijača promičući pozitivne vrijednosti sportskog duha i stvaranje okružja u kojem će djeca moći uživati u sportskom događaju bez obzira na ishod utakmica. 

Poduka sportskog ponašanja i navijanja provodi se svakodnevno u našim učionicama, sportskim dvoranama, igralištima…

Edukaciju o sportskom navijanju održali su gosti naše škole, predstavnici Kluba navijača NK Osijek, predstavivši učenicima svoj program Budi navijač, a ne razbijač! 

Naš je korteo bio izvrstan način primjene svega naučenog. Događaj je pokrenut na inicijativu djelatnika Osnovne škole Franje Krežme s ciljem promicanja odgovornog navijačkog ponašanja, sportskog duha i ljubavi prema svom klubu i gradu. NK Osijek prepoznao je važnost budućih odgovornih navijača te podržao inicijativu doniranjem više stotina ulaznica. Našoj se školi pridružilo još nekoliko osječkih škola.

8. studenog 2023. godine, na dan održavanja kortea i posjeta nogometnoj utakmici NK Osijek – NK Hajduk, uzbuđenje je bilo na najvišoj razini. Svi su željeli pokazati sportski duh i vještine pravog navijača. Veselu, raspjevanu dječju povorku s oduševljenjem su promatrali mnogi odrasli sugrađani te im se pridružili u šetnji osječkom promenadom do našeg novog lijepog stadiona Opus Arene. Djecu su u povorci, uz njihove učitelje i pojedine roditelje, pratili i predstavnici Kluba navijača Nogometnog kluba Osijek. Kako bi povorka bila obojena bijelo-plavim bojama, Klub je izradio male i velike zastave te udaraljke, a vrijedne ruke jedne bake pripremile su za naše najmanje navijače vesele kapice u bojama našeg kluba i grada. Školarci su srčano navijajući svojim primjerom pokazali iskrenu ljubav prema svom klubu i gradu. Pokazali su kako se može navijati ne vrijeđajući nikoga i bez ružnih riječi. Na stadionu se nastvila atmosfera srčanog i kulturnog navijanja. Unatoč porazu našeg

kluba navijanje malih navijača nije prestajalo, a bodrenjem su pokazali naučeno – poraz je sastavni dio sporta. 

Praćenje sportskog događaja u skupini vršnjaka, osjećaj pripadnosti i povezanosti s drugima uz pozitivno ozračje bilo je važnije od rezultata. Ponosni smo na svoje učenike koji su nekim starijim navijačima pokazali kako se voli sport, klub, grad i domovina. 

 „Kad bi bar svi navijači bili takvi“, komentari su naših sugrađana. 

Nadamo se da će prvi dječji korteo u Hrvatskoj postati tradicija koja će promicati sportski duh među generacijama. 

■ Napisale: Zorica PICHLER, stručna suradnica pedagoginja u zvanju mentor i  Sandra BINDER, učitelj savjetnik OŠ Franje Krežme, Osijek ■