Iz školskog svijeta
■ OŠ HORVATI, ZAGREB ■
Put do školskog uspjeha
objavljeno: 11. rujna 2023.

Početak… planovi …cilj. Na početku smo nove školske godine. Nekima je prva, a nekima još jedna u nizu. Pred svima je put, jednako dug.

Kao učiteljica s dugogodišnjim iskustvom znam kako na taj put utječu mnogobrojni čimbenici. Uvijek imam na umu kako školovanje utječe na razvoj mentalnih i tjelesnih sposobnosti učenika, razvoj socijalnih vještina i nebrojenih kompetencija.

Znanje, vještine i stavovi potrebni su za životni uspjeh.

Prvenstveno je potrebno motivirati dijete. Kao roditelji motiviramo ih od samih početaka da prohodaju, progovore, budu samostalni. Ustrajemo na pristojnosti i empatiji.

Roditelji mi mogu pomoći da bolje upoznam njihovo dijete. Suradnja s roditeljima izuzetno je važna. Uspostaviti dobru komunikaciju, biti iskren i otvoren u razgovoru pomaže nam razumjeti djetetove stavove, interese i njegovu osobnost.

Prilagodimo li svoje poučavanje svakom učeniku, uspjeh neće izostati. Ponekad napredujemo malim koracima, no ipak napredujemo. Upravo strpljenja nedostaje današnjim generacijama, stoga moramo biti ustrajni. Htjeli bi do cilja u što kraćem vremenu što manje se trudeći. Pokažimo im kako se trud isplati i koliko je znanje važno.

Školski uspjeh učenika nedvojbeno je i naš uspjeh. Učitelji bi trebali prepoznati potencijale svakoga učenika kao i njegovu nadarenost te ga u skladu s tim usmjeravati i poticati.

Žalosti me kada učenika sude prema izgledu, a još češće prema njegovu ponašanju.

Mi, učitelji, moramo na tome putu biti oslonac i potpora učeniku, obitelji i svima koji su involvirani u djetetov razvoj.

■ Napisala: Elizabeta HUDOLIN, učiteljica savjetnica ■ OŠ Horvati, Zagreb | Učiteljica sam razredne nastave više od 38 godina. U svakoj mojoj generaciji bilo je učenika s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama. Uz svoje učenike rastem, razvijam se kao osoba i učiteljica… još uvijek… ■