Iz školskog svijeta
OŠ „NIKOLA TESLA”, RIJEKA
Putujuće filmske radionice
objavljeno: 15. srpnja 2020.

OŠ „Nikola Tesla” u Rijeci polazi više od 500 učenika. Osnovana 1978./79.godine, prva je u Rijeci uvela  program cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada u nastavi koji se u kontinuitetu održao do danas. Prošle godine proslavili smo 40. godišnjicu ovog oblika rada.

Položaj naše škole u samom centru grada vidimo kao veliku prednost. Naime, sve kulturne ustanove nalaze se samo nekoliko minuta hoda od nas. Zbog toga redovito pratimo sve njihove programe,a osobito programe našeg HNK-a, Ivana.pl.Zajca, Lutkarskog kazališta Rijeka,Dječje knjižnice Stribor te Art kina Croatia. Pogledali smo veliki broj  dječjih i animiranih filmova. Veliki smo filmoljupci pa smo osnovali i Filmsku grupu kako bi se i sami okušali u snimanju, glumi i montaži.  Tako je nastao i projekt Putujuće filmske radionice.

Putujuće filmske radionice projekt su čija je svrha edukacija djece u filmskom stvaralaštvu. Radionice provodi javna ustanova Art-kino u suradnji s riječkim osnovnim školama u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

U taj sam se projekt uključila sa svojim razredom, učenicima 4.a OŠ „Nikola Tesla” u Rijeci. U projektu sam sudjelovala i 2015. godine s prijašnjom generacijom učenika koji ovih dana završavaju osmi razred. Tada smo snimili film Novi učenik. Kako su moji učenici radoznala i vrijedna djeca koja prate filmsku umjetnost te imaju i glumačkog iskustva, bila sam sigurna da i s ovom generacijom učenika moram sudjelovati u tom izvrsnom projektu kako bi oni mogli produbiti svoje znanje o filmu, a pritom se i lijepo zabaviti.

S velikim smo nestrpljenjem očekivali dolazak filmskih mentora Sanje Kapidžić i Dina Pilepića. Stigli su s bogatom filmskom opremom kakvu moji učenici dotad nisu imali prilike upoznati. Dotad su svoje kratke filmove snimali mobitelima.

Nakon upoznavanja i razgovora o budućem filmu te upoznavanja s osnovama filmskog jezika, učenici su počeli smišljati scenarij.

Bilo je raznih prijedloga, a zajedno smo prihvatili prijedlog da se film zove „ Potraga”.

Razradili smo sadržaj filma

Učenici 4.a razreda ostali su sami u učionici. Ubrzo kreću u potragu za svojom učiteljicom i traže je u hodniku, dvorani, zahodu, kuhinji i zbornici ne sluteći da istodobno ona traži njih. U nekoliko se navrata mimoilaze i na kraju učenici odustaju od potrage te se vraćaju u učionicu. Tamo ih dočekuje učiteljica koja je ljutita jer je učenici nisu čekali u učionici.

Snimamo! Akcija!

Nakon dogovora i pisanja scenarija te izrade detaljne knjige snimanja, učenici su podijelili svoje zadatke i uloge u filmu. Njihovi interesi bili su različiti. Neki među njima odmah su se zainteresirali za tehniku, pa su se dogovorili tko će biti kamerman, tko tonac, a tko snimatelj. Drugi su se željeli okušati u glumi. Iako to u početku nisam planirala, ja sam također morala postati glumica. Jednostavno, moji učenici nisu mi dali drugi izbor!

Snimanje filma trajalo je puna četiri mjeseca u sklopu Filmske grupe, naše izvannastavne aktivnosti. Bilo je zaista zanimljivo. Učenici su radili samostalno, a njihovi su filmski mentori bili potrebna i dobrodošla podrška. Iz tjedna u tjedan učenici su bili sve samostalniji i točno su znali što trebaju činiti kako bi slika, zvuk i ton bili bolji i kvalitetniji. Bilo im je zabavno na kraju montirati materijal i pogledati vlastiti film. Bili su jako ponosni i sretni što će film moći prikazati na velikom platnu.

Svečana premijera dječjih filmova nastalih na Putujućim filmskim radionicama

Vidljivo uzbuđeni i ponosni, učenici 4.a razreda i učenici drugih riječkih osnovnih škola u pratnji svojih učitelja, ravnatelja, roditelja i prijatelja s oduševljenjem su predstavili svoje filmove na jednoj od najveselijih premijera u Art-kinu.

Svečana premijera Putujućih filmskih radionica, jednog od programskih pravaca Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, održala se u četvrtak, 27. veljače 2020. u Art-kinu u prisutnosti više od dvjesto mladih filmaša iz riječkih osnovnih škola.

Koliko je ta radionica bila zanimljiva i korisna za učenike, najbolje pokazuje videoprilog snimljen nakon svečane premijere.

Dosad je u tom projektu sudjelovalo više od 130 učenika osnovnoškolske dobi iz osam riječkih osnovnih škola. U sklopu tog projekta dosad je snimljeno 11 filmskih i videouradaka.

Vjerujem da im je to iskustvo bilo iznimno vrijedno i zanimljivo te da je pridonijelo razvoju njihove filmske i medijske pismenosti.

■  Piše: Klara STOJAKOVIĆ, učiteljica 4.a razreda ■  OŠ „Nikola Tesla” u Rijeci ■ Po zanimanju sam učiteljica i knjižničarka. Ne bih se mogla odlučiti koji poziv više volim. Ljubiteljica sam dječjih filmova i knjiga. U razredu puno čitamo, razgovaramo o slikovnicama, knjigama. Često pogledamo i dobar animirani ili igrani film. Vodim Filmsku grupu, pripremam učenike za Lidrano. ■