Iz školskog svijeta
ŠKOLSKI VOLONTERSKI KUB OŠ PREČKO ZELENI PRIJATELJI
Radno obilježili Međunarodni dan vrtova
objavljeno: 11. lipnja 2020.

Volonteri Školskoga volonterskog  kluba  OŠ Prečko Zeleni prijatelji odlučili su sa svojom voditeljicom i koordinatoricom Školskoga volonterskog kluba Suzanom Mikulec, uz veliku i  svekoliku pomoć voditeljica Udruge Zeleni klik Dašom  FILIPČIĆ i Nikolinom TURČINOVIĆ DUPOR, radno obilježiti 11. lipnja 2020. – Međunarodni dan vrtova.

Poznato je  kako rad u vrtu i aktivnosti vezane uz rad na zemlji imaju blagotvoran i višestruko koristan učinak za mentalno zdravlje djece i potiču stvaranje  pozitivnoga  raspoloženja.  

Rad u vrtu može biti zanimljiv i koristan kao što su to pokazali i volonteri iz ŠVK Zeleni prijatelji iz OŠ Prečko. Oni su nastavili s poljoprivrednim radovima koje su započeli kako bi svoj školski vrt još više uredili. Trebalo je dodatno urediti i počupati korov i suvišnu travu iz svih visokih gredica.

Dio volontera  skupljao  je otkošenu travu. Poslije su ih pokupili tačkama i odvezli do kompostišta. Veći dio volontera pozorno je slušao naše stručne  suradnice u projektu Kvartovske veze (nisu bezveze) Dašu Filipčić i Nikolinu Turčinović Dupor.

Nikolinu se slušalo o važnim informacijama u svezi s biljkama i sjemenkama koje će zasaditi i posijati. Posadili su razne začinske biljke poput ružmarina, lavande, kadulje i smilja. Posijali su  svima nama drago povrće kao što su salata, mrkva, rajčica, grašak , grah i već zaboravljena rabarbara koja spada u skupinu biljaka trajnica. U vrtu su već postojale pripremljene visoke gredice od drvenih obloga koje su jedva dočekale da ih marljive ruke Zelenih prijatelja napune zemljom i posebnim humusom koji pomaže rastu biljaka.

Ravnateljica škole mr. sc. Jadranka OŠTARČEVIĆ također  je bila aktivna te je sudjelovala  pisanjem zamolbe za donacijom zemlje od strane ZH Podružnice Zrinjevac,kojom je tražila dodatne količine zemlje za sve naše visoke gredice.

Prvo je trebalo dovesti svu zemlju tačkama, istovariti ju i prenijeti do visokih gredica što su ih napravile vrijedne volonterke. Potom su grabljicama poravnali zemlju kako bi što uspješnije posijali i posadili biljke. Zatim je trebalo sjemenke i biljke temeljito zaliti da bi se što bolje primile u zemlji. Rezultati  vrijednih  ruku volontera vidjet će se uskoro kada prve sjemenke počnu nicati i probijati iz zemlje, koje s nestrpljenjem  očekujemo jer će biti NAŠE I BIT ĆE NAM PRVE!

Tijekom akcije Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj održane prošle godine pod imenom ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ posadili smo 10 stabala raznih voćaka [krušaka, jabuka, šljiva, trešanja, višanja i jedno stalo vinogradarske breskve]. Sva su nam se stabla uspješno primila i prezimila svoju prvu zimu. Neka, poput višnje, čak su dala i prve plodove.  Vrlo rado bismo se prijavili i sudjelovali u projektu Najljepši školski vrtovi koji se  već 26 godina provodi u suradnju s HRT-om te MZO-a, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Ministarstvom poljoprivrede. U projektu sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola te dječjih vrtića i dječjih  domova iz cijele Hrvatske. Projekt promiče isključivo organski uzgoj biljaka s upoznavanjem ljepota i korisnosti rada u vrtovima. Nadamo se da će početak jeseni donijeti bogate plodove našega rada, koje ćemo s ponosom moći predstavljati i ostalima.

■  Piše: Suzana MIKULEC, učiteljica mentorica, OŠ Prečko, Zagreb ■ trenerica rukometa, koordinatorica Školskog volonterskog kluba, organizatorica raznih humanitarnih akcija za potrebite  [Dječji dom Zagreb, Udruga Puž, Caritas župe Prečko], voditeljica pisanja projekata EU,  koordinatorica projekta Međugranične suradnje sa Slovenijom, Međunarodni studij hagioterapije, voditeljica Zajednice učitelja koja uči, članica stručnih udruga povezanih uz ekologiju – Udruge Slap, Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, DOORA-a, organizatorica međunarodnih videokonferencija, voditeljica projekata Male škole roditeljstva  i školskih sastanaka za bake i djedove ■