Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA NOVSKA
Razredna slikovnica
objavljeno: 19. svibnja 2020.

Učiteljica sam učenika drugoga razreda Osnovne škole Novska. Ova dva mjeseca učiteljica sam na daljinu. To je još jedan izazov za mene – kao i za druge učitelje i učiteljice. Trebali smo svoj način poučavanja prilagoditi drukčijim uvjetima rada, ali i mnogo toga sami otkriti i naučiti.

Raduje me što mi učitelji više nego ikad do sada dijelimo svoje materijale, svoja razmišljanja i potičemo jedni druge.

Čekam trenutak kad ću moći sa svim svojim učenicima ući u učionicu. Do tada – učimo i stvaramo na daljinu. Razredna slikovnica „Čepomalci“ nastala je zajedničkim radom mojih učenika.

Na početku školske godine obećala sam svojim učenicima da ćemo izraditi razrednu slikovnicu. Motivirali su ih moji bivši učenici i njihove slikovnice „Slon Ton i bonton“, „Slon Ton i zdrave slastice“  i „Slon Ton gospodari otpadom“.

Za izradu slikovnice izabrali smo ekološku temu.

Moji su učenici izradili čepomalce, lutkice zijevalice izrađene od plastičnih čepova. Čepomalci su dobili imena i postali likovi u razrednoj slikovnici. Moji učenici vole boraviti u prirodi, stoga su i čepomalce smjestili na livadu, stablo, u vrt…

Učenici su istraživali o prirodi i okolišu. Spoznali su važnost brige za okoliš, važnost čistoga zraka, tla i vode. Razvijali su ekološku svijest i usvajali životne vrednote. Saznali su mnogo toga što im je pomoglo u stvaranju slikovnice.

Osmišljavajući tekst, primijenili su ono što su saznali istraživanjem. Obogatili su i svoj rječnik. Stvaranjem slikovnice razvijali su kreativnost, maštu, samopouzdanje i odlično se zabavili.

POGLEDAJTE razrednu slikovnicu „Čepomalci“

■  Piše: Ljubica PUŠKAŠ, učiteljica razredne nastave ■ Osnovna škola Novska ■