Iz školskog svijeta
OŠ „LJUDEVIT GAJ“ KRAPINA
Razredni časopis 4.B – „JUPI“
objavljeno: 4. srpnja 2021.

Učenice 4. b razreda: Marta Žnidarić, Petra Štrok, Franka Ivanjko, Lea Sopek i Hana Šimunić, autorice su objavljenog razrednog časopisa naziva „JUPI“. Sama je ideja o stvaranju časopisa nastala već u trećem razredu, ali ih je nastava na daljinu spriječila u ostvarenju svog projekta.

U četvrtom su razredu učenice samoinicijativno nekoliko mjeseci osmišljavale stranice časopisa. Nadahnuće im je bio časopis „Smib“, a sadržaji su časopisa usko vezani s gradivom koje uče i životom učenica u školi. Tako se na stranicama, kreativno osmišljenim, mogu iščitati sadržaji o tijelu čovjeka, o projektu razreda, o prigodnim danima, križaljke, stvaralački kutak, pjesma o učiteljici i ostali sadržaji.

Učenice su pokazale izrazitu kreativnost, znanje, marljivost, upornost, timski rad i poduzetništvo. Jedinu pomoć, koju su učenice tražile od mene kao učiteljice, bila je prepoznati njihov vrijedan rad i objaviti časopis.   

U objavljivanju časopisa pomogla im je knjižničarka škole Suzana Pracaić koja je stranice skenirala i objavila časopis u digitalnom alatu ISSUU.

Međutim, učenice su priželjkivale „stvaran časopis“ koji možeš držati u ruci, listati, bojati, podijeliti učenicima u razredu, stoga je razredni časopis umnožen u 12 primjeraka u boji (izvor mora ostati u tajnosti) i nekoliko primjerka u crno-bijeloj tehnici koje su učenice s veseljem podijelile u svom razredu.

Jesu li učenice zavrijedile objavljivanje časopisa? Prolistajte ga i procijenite sami.

Slijedi i nastavak.

Razredni list „Jupi“, broj 2 (kao i broj 1) nastao je na temelju poduzetne i snalažljive inicijative učenica, glavnih urednica lista: Petre Franke, Marte, Lee i Hane. Knjižničarki su Suzani iznijele ideju kako žele iznenaditi i razveseliti učiteljicu Mariju Klasić poklonom za završetak ove školske godine i kraj razredne nastave novim brojem ljetnog „Jupija“. Kao knjižničarka i osoba od povjerenja (to je bila tajna sve do kraja nastave), bila sam im podrška i tehnički pomogla da list ugleda svjetlo dana.

Časopis je zamišljen kao bojanka, tiskan je crno-bijelo i umnožen za sve učiteljice razrednog odjela, stručne suradnike i ravnateljicu. Vrijedne su učenice obojale svaka po tri primjerka i takve predale kao poklon.

Ostali si mogu sami isprintati razredni list i rješavati, bojati, čitati…uživati u ljetnim danima  razbibrigom uz „Jupi“!  

JUPI, broj 1

JUPI, broj 2

■ List možete pročitati u online formi (ISSUU) i isprintati (PDF oblik) te samostalno obojiti jer je i zamišljen kao bojanka (privitak).

JUPI, broj 1 | PDF se može preuzeti s web-stranica škole

JUPI, broj 2 | PDF se može preuzeti s web-stranica škole

■  Napisale:  Marija Klasić, učitelj savjetnik i Suzana Pracaić, školski knjižničar savjetnik | OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina  ■