Iz školskog svijeta
OŠ FRAN KONCELAK, DRNJE
S Erasmusom+ u Estoniji
objavljeno: 18. svibnja 2022.

Prošli su tjedan (od 9. do 14. svibnja 2022.) učenici i učitelji Osnovne škole Fran Koncelak, Drnje boravili u Tartuu, u Estoniji. LTTA tjedan (Learning, Teaching, Training Activities) odvijao se u sklopu Erasmus+ projekta „TITLE – Teaching, Improving and Training Literacy Education“ koji je započet u rujnu 2020. godine. Školu su Tartu Raatuse Kool, osim naših, posjetili učenici i učitelji iz Portugala i Italije.

Tjedan je započeo obilaskom vrlo moderne i vrhunski opremljene škole, najbolje u Estoniji, ali i šire. Od teretane i saune, učinioca za šivanje i kuhanje, dvorane za izvođenje igrokaza do nekoliko sportskih igrališta – sve to svojim učenicima nudi estonska škola. Veliku pažnju pridaju zdravlju, stoga učenici od 1. do 9. razreda svaki dan imaju sat Tjelesne i zdravstvene kulture. Aktivnost, koju provode nekoliko puta tjedno, sat je drame/glume, važan element u školovanju njihovih osnovnoškolaca.

„Osim korisnih radionica za poticanje čitanja, izdvojila bih neke zanimljivosti. Primjerice, Estonci nemaju glagolska vremena i imaju samo jedan rod. Posebno mi se sviđaju zbog isticanja jednakosti na svakom koraku – i u školi, i izvan nje, bez obzira na dob, spol, zanimanje… Što se tiče školske knjižnice, prostor je vrlo neobičan, nije ograđen zidovima. Učenici ondje rado borave. Njihovi školski knjižničari nemaju program koji provode po razredima u osnovnoj školi kao, recimo, hrvatski. U tom smislu, uistinu se možemo pohvaliti dobrim radom i organizacijom hrvatskih školskih knjižničara. Usudim se kazati da je to jedino područje gdje smo mi primjer njima, a ne obrnuto“, istaklaje koordinatorica projekta Stjepana Kadić.

S obzirom na to da je popularizacija čitanja jedan od glavnih ciljeva TITLE projekta, učenici su prisustvovali književnom susretu. Estonski književnik Contra, pravim imenom Margus Konnula, predstavio je svoju zbirku pjesma „Svi su najpametniji“/,,Kõik on kõige targemad“. Zbirka je pjesama o dogodovštinama školaraca korištena tijekom cijeloga tjedna. 

Prije dolaska u Estoniju učenici su čitali spomenutu zbirku pjesama na temelju koje su izrađivali ilustrirane karte u Canvi. Na radionicama su se koristili kartama za stvaranje svojih priča koje su potom ručno ilustrirali. Neke su priče kratkim igrokazima oživjeli na pozornici.

Za učenike je organiziran i online susret s izdavačem te različite radionice poticanja čitanja. Tijekom su tjedna čitali, uređivali i prevodili tekstove te se okušali u pisanju različitim stilovima. Inspiraciju su za ilustriranje novonastalih priča pronašli u druženju s Kadri Kosk, ilustratoricom i učiteljicom likovne kulture.

Posjetili su AHAA znanstveni centar u kojem su, uz boravak u Planetariju, sudjelovali na radionici izrade čokolade. Najviše je oduševljenja izazvao posjet Naopakoj kući / Tagurpidi Maja i Nacionalnom estonskom muzeju. Posjet Vanemuine kazalištu sudionicima je omogućio pogled iza pozornice – od stvaranja scenografije, održavanja kostima do posla tonskog majstora. Učenici su na kratkoj radionici izrađivali „kazališne“ kolače čija je baza bila stiropor. Kazalište u Estoniji zauzima vrlo važno mjesto te se njeguje tradicija redovitih odlazaka na kazališne i baletne predstave.

Sudjelovali su i na vrlo zanimljivoj Stencil radionici gdje su posebnom stncil tehnikom izrađivali svoje portrete. Radionicu je vodio poznati estonski street art umjetnik Von Bomb. Radni je tjedan završio posjetom Muzeju papira gdje su mogli vidjeti izradu papira od različitih materijala, proces sušenja i korištenje dobivenog papira te tiskanje. Na radionici je svaki učenik izrađivao svoju bilježnicu.

Učenici su bili smješteni u obiteljima, a slobodno su vrijeme provodili na klizanju, plovidbi brodom, u kinu, šetnji gradom i zajedničkim druženjima.

Na putovanju su bili učenici Vanja Vidak Peić, Leon Lončarić, Ema Eršeg, Katarina Belec i Lana Požgaj. Njihove učiteljice u pratnji Andrea Pandurić, Adela Stilin i Stjepana Kadić, baš kao i učenici, s nestrpljenjem iščekuju nove radionice i putovanja!

„U svojem učiteljskom radu oduvijek me privlačio projektni način rada u nastavi. Bez razmišljanja sam prihvatila sudjelovanje u Erasmus+ projektu TITLE. Ovakva suradnja s drugim europskim državama i njihovim sustavom obrazovanja motivira me na rad i nadograđivanje znanja“, rekla je učiteljica informatike Adela Stilin. Predavanja su i radionice financirane sredstvima Erasmus+ projekta.

■  Piše: Stjepana Kadić, prof. | stručni suradnik knjižničar mentor | OŠ „Fran Koncelak“ Drnje ■