Iz školskog svijeta
PODRŽIMO INICIJATIVU ŠKOLSKOGA VOLONTERSKOGA KLUBA ZELENI PRIJATELJI
Sačuvaj let za leptira cvijet!
objavljeno: 9. lipnja 2020.

Školski  volonterski klub OŠ Prečko Zeleni prijatelji između ostalih poslova kojima se bavi  u svrhu promicanja i razvijanja ekološke svijesti  i važnosti  očuvanja okoliša pokrenuo je i hvalevrijednu inicijativu SAČUVAJ LET ZA LEPTIRA CVIJET koja će, nadam se, prerasti i županijske granice – s namjerom da postane općeprihvaćena u Hrvatskoj.

Tijekom veljače i početkom ožujka 2020. članovi  i članice Školskoga volonterskog kluba Zeleni prijatelji prikupljali su potpise za peticiju kojom su željeli naglasiti važnost očuvanja cvjetnih otočića prilikom košnje travnjaka odgovornim osobama koje donose odluku o tome. Potpise su skupljali na različitim mjestima – od svoje obitelji, do prijatelja, učitelja, susjeda  i svih koji žele podržati ovako posebnu akciju. Podršku ćemo tražiti i  od predstavnika Grada Zagreba.

Školski volonteri OŠ Nikole Tesle u pratnji učiteljice Katarine Anite ŠUTALO i volonteri OŠ Prečko u pratnji učiteljice Suzane MIKULEC, pedagoginje Dječjega vrtića Špansko Helene BURIĆ te voditeljice i koordinatorice projekta „Kvartovske veze (nisu bezveze)“ iz „Zelenog klika!“ posjetili su Gradski ured za obrazovanje, gdje su ih primili Katarina MILKOVIĆ, zamjenica pročelnika, voditeljica Odjela za osnovno školstvo Zrinka CVITKOVIĆ LOCHERT te Martina GLASNOVIĆ, voditeljica Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje.

Predstavili smo Inicijativu ‘Sačuvaj cvijet za leptira let’, koju su školski volonteri i predškolci sa svojim učiteljima, odgajateljima i predstavnicima Udruge Zeleni klik! proveli proteklih mjeseci u svojim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Tijekom provedbe Inicijative provedeno je više akcija.

Volonteri su izradili plakate kojima su pozvali učenike da se priključe akciji. Informirani su o važnosti očuvanja korisnih kukaca i bioraznolikosti.

U OŠ Prečko školski su volonteri izradili plakat i napravili prezentaciju kako bi sve učenike informirali o važnosti očuvanja bioraznolikosti i važnosti kukaca u gradovima. Predstavnicama Gradskoga ureda predani su prikupljeni potpisi kojima se podržava Inicijativa, kao i rezultati online peticije koju je pokrenuo Zeleni klik!

Sa zadovoljstvom možemo reći kako je do sredine ožujka prikupljeno oko 700 potpisa koji podržavaju ideju da se na zelenim površinama formiraju područja s livadnim cvijećem koje se ne kosi i gdje se ne rade nikakve intervencije kako b s i kukci i biljke mogli nesmetano živjeti, hraniti se i razmnožavati. Gradskome uredu za obrazovanje prenijeli smo i ideju da se tijekom Dana susjeda Prečko u našoj gradskoj četvrti izradi prvi vrt leptira na javnoj zelenoj površini.

Školski volonteri posjetili su i zagrebački Volonterski centar gdje im je predstavljen rad te udruge koja je zadužena za edukaciju o volonterstvu, kao i njegovo promicanje na području Grada Zagreba.

■  piše: Suzana MIKULEC, učiteljica mentorica, OŠ Prečko, Zagreb ■ trenerica rukometa, koordinatorica Školskog volonterskog kluba, organizatorica raznih humanitarnih akcija za potrebite  [Dječji dom Zagreb, Udruga Puž, Caritas župe Prečko] , voditeljica pisanja projekata EU,  koordinatorica projekta Međugranične suradnje sa Slovenijom, Međunarodni studij hagioterapije, voditeljica Zajednice učitelja koja uči, članica stručnih udruga povezanih uz ekologiju – Udruge Slap, Hrvatske stručne udruge za sunčevu energiju, DOORA-a, organizatorica međunarodnih videokonferencija, voditeljica projekata Male škole roditeljstva  i školskih sastanaka za bake i djedove ■