Iz školskog svijeta
I. OSNOVNA ŠKOLA ČAKOVEC
Škola budućnosti
objavljeno: 28. lipnja 2021.

I. osnovna škola „Čakovec“ jedna je od 60 škola s područja Republike Hrvatske koja je odabrana za provođenje inovativnog STEAM programa uvođenja umjetne inteligencije u obrazovni sustav u organizaciji STEMI Laba i Infobipa.

Umjetna je inteligencija tehnologija koja svojim ubrzanim razvojem olakšava obavljanje naših svakodnevnih aktivnosti. Chatbot je jedan od primjera primjene umjetne inteligencije u komunikaciji. To je računalni program kojim komuniciramo gotovo svim chat aplikacijama, a koji pruža pomoć ili pristup informacijama koje su nam potrebne na brz i jednostavan način, uz potpuno konverzacijsko iskustvo.

Domaća IT kompanija Infobip pomaže u digitalnoj transformaciji brojnim poslovnim korisnicima diljem svijeta upravo jedanim od svojih ključnih softverskih proizvoda, Answers – platformom za izradu chatbota.

Pomoću ekspertize i iskustva Infobipovih inženjera i stručnjaka želimo omogućiti učenicima osnovnih i srednjih škola da iskorače u chatbot svijet i okušaju se u izradi vlastitog chatbota.

Formirano je sedam timova učenika koji su puni entuzijazma prihvatili potpuno nov i drugačiji izazov i spremno prionuli stvaranju svojih chatbotova čija je misija rješavanje 17 globalnih ciljeva Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine.

SmartTech: Amalia Senčar, Lucija Žagar, Tesa Trbović, Paula Šalamon i Vita Vadlja.

Budućnost svijeta: Eva Marčec i David Koštarić.

LL2: Lovro Gašparić i Luka Zlatarek.

Plan B: Nika Ivec, Ena Škvorc, David Sabo i Mihael Želežnjak.

Æπ: Jan Blagus i Gabriel Murk.

SkulOS 2.0: Matteo Demario Časni, Martin Krištofić i Marcel Vočanec.

CityBot: Korana Drakulić, Roko Novinščak i Dominik Dukić.

Mentorica: Ivana Ružić.

■   Piše: Ivana Ružić, diplomirani informatičar, učiteljica savjetnica |  I. OŠ „Čakovec“ ■