Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA NOVSKA | ERASMUS+KA229 PROJEKT
Sve ljepote naše prirodne baštine, hrane i folklora
objavljeno: 1. svibnja 2022.

U Osnovnoj školi Novska upravo je održana prva mobilnost uživo u sklopu Erasmus+ KA229 projekta „Naša prirodna baština, hrana i folklor” / Our natural heritage, food and foklore.

U aktivnostima učenja i poučavanja uz Hrvatsku su sudjelovali još učenici i učitelji iz Španjolske, Poljske, Bugarske i Slovačke. Teme su naše mobilnosti bile „Tradicije i proslave”, a glavni ciljevi upoznati partnere s načinima življenja u prošlosti, bitnim obljetnicama, proslavama, kulturnoj baštini i tradicionalnoj prehrani.

Nakon službenog dočeka uz pjesmu i ples, učenici su tijekom ponedjeljka imali nastavni sat na temu Tradicija predstavljajući zanimljive regionalne tradicije te pronalaženje sličnosti i razlika između država sudionica. Uslijedio je posjet Zavičajnoj zbirci grada Novske i Gradskoj knjižnici našeg grada, a naposljetku su partneri uživali u tradicionalnoj večeri pripremljenoj u Osnovnoj školi Novska.

Potom su naši gosti imali priliku uživati u prirodnim ljepotama Parka prirode „Lonjsko Polje” te sudjelovati u radionicama izrade tradicionalnih torbi i posjetiti karakteristične drvene kuće i upoznati tradicionalan način života.

Treći je dan naša Erasmus+ grupa sudjelovala na nastavnom satu vezano uz tradicije kreirajući Canva postere i istražujući međusobno običaje i baštinu. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Novske organizirali smo radionicu na temu tradicionalnog oblačenja i frizura. Učenici su mogli vidjeti tradicionalne nošnje našeg kraja, način oblačenja i napraviti svojim kolegama tradicionalnu folklornu frizuru. Nakon ručka smo se upustili u igranje zavičajnih igara, a naši su partneri imali mogućnost predstaviti i jednu svoju tradicionalnu igru.

Naši su gosti posjetili i Plitvička jezera. Zadnji su dan naše mobilnosti učenici i njihovi učitelji dobili mogućnost provjeriti svoja znanja igranjem Kahoot kvizova u kojima smo obuhvatili sve aktivnosti tjedna. Nakon toga slijedila je radionica o tradicionalnim plesovima gdje su naši partneri imali priliku naučiti plesati neke od tradicionalnih regionalnih plesova uz stručno vodstvo predstavnika KUD-a Šubić i voditelja radionice Lea Pavlovića.

Koliko je tjedan bio uspješan posvjedočile su suze na rastanku naše grupe. Sljedeća je mobilnost našeg projekta planirana u lipnju kad će domaćini biti učenici i učitelji iz Poljske.

Djelatnici koji su sudjelovali u pripremi i provođenju aktivnosti: Vanesa Ficko Berić, Andrijana Petračić, Tamara Tomić, Kristina Grdur, Ljubica Rašo Belši, Dragan Vlajinić, Anja Lekić, Melisanda Masnica i Sanja Lozer. Voditeljica je projekta Marijana Čevizović

Više o našem projektu možete vidjeti u galeriji slika, a o aktivnostima OVDJE.

■  Piše: Marijana Čevizović, učiteljica njemačkoga jezika | Osnovna škola Novska ■