Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Svjetski dan razglednice u Budimcima
objavljeno: 6. listopada 2020.

Iza nas je jedna od najneobičnijih i najizazovnijih školskih godina, a ona koja nas čeka još je uvijek puna neizvjesnosti. No, jedno je izvjesno.  Kao i dosad bit ćemo vrijedni, marljivi, međusobno se podupirati kao razred, surađivati svladavajući sve izazove i nedaće znanjem, energijom i ljubavlju.

Rujan je protekao iznimno zanimljivo uključivanjem našeg razreda u mnoštvo projekata, u isto vrijeme integriranih u naš razredni i školski kurikulum te GIK. Moji četvrtaši, učenici OŠ Hinka Juhna Podgorač, Poručne škole Budimci, s nestrpljenjem su iščekivali sudjelovanje u aktivnostima projekta World Postcard Day u organizaciji Postcrossinga.

Obilježavanje Svjetskog dana razglednice u našoj domovini provodi Hrvatska pošta. Prvog listopada 2019. obilježena je 150. obljetnica slanja prve razglednice koja je diljem svijeta proslavljena mnogim događajima poput susreta entuzijasta koji vole slati i primati razglednice, različitim radionicama, izložbama i dr.

S obzirom na velik broj zainteresiranih i na pozitivne reakcije sudionika organizacija Postcrossing odlučila je 1. listopada proglasiti Svjetskim danom razglednice. Ubrzo nakon ispunjavanja obrasca za prijavu sudjelovanja u projektu za naš razred, na adresu naše škole stigle su razglednice Hrvatske pošte za učenike sudionike.

Markice nam je osigurala škola, kako bismo razglednice mogli i poslati poštom, a sve ostalo odradili su uz osmijeh i uzbuđenje moji učenici. Pogledali smo edukativni video kojeg nam je predstavio Marko Markica, ponovili smo ono što znamo o slanju razglednica iz prethodnog razreda – kako pravilno napisati sadržaj razglednice, ali i kako ispisati adresu na pravo mjesto na razglednici.

Roditelji učenika kao neizostavni i važni sudionici uključili su se napisavši nam na papiriće adrese najmilijih koji ne žive s njima u Budimcima. Nakon ispisivanja, razglednice smo odnijeli u ured Hrvatske pošte Budimci i nakon lijepljenja markica ubacili ih u poštanski sandučić ispred poštanskog ureda. Razglednice su otputovale diljem Lijepe naše. Iščekujemo povratnu informaciju primatelja razglednica, naših najmilijih koji će se po primitku razglednice fotografirati te nam poslati fotografije.

■ Piše: Patricija HERCOG, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna Podgorač u Područnoj školi Budimci. Nastavu provodi kao projektnu, uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima učinila sadržaje zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje pisajući i provodeći projekte te usavršavajući se. ■