Iz školskog svijeta
OŠ VLADIMIRA NAZORA, DARUVAR
Tri projekta za primjer
objavljeno: 14. srpnja 2020.

OŠ Vladimira Nazora dobila je novu učionicu za produženi boravak koji se organizira u školama kao pomoć roditeljima koji nemaju mogućnost zbrinjavanja djece prije ili poslije redovne nastave.

U OŠ Vladimira Nazora učenici boravkaši su prvobitno bili smješteni u prostoru školske knjižnice. Prostor knjižnice je ubrzo postao premalen za kvalitetan rad produženoga boravka, a narušena je  i funkcija knjižnice.

Budući da u školi nema slobodnih učionica, odlučeno je da se dio velikog predvorja preuredi u prostor za produženi boravak, a sredstva potrebna za realizaciju projekta prikupe humanitarnom akcijom.

Nekoliko djelatnica pokrenulo je ideju o pečenju kolača koji bi se darivali na Božićnom sajmu u gradu. U akciju pečenja kolača i njihova darivanja uključili su se svi djelatnici škole. Akcija pod nazivom „Kolače ponesi i produženom boravku doprinesi“ bila je izuzetno uspješna zahvaljujući svima koji su prepoznali potrebu boravkaša za novim prostorom i svojim dobrovoljnim prilozima podržali ovu ideju.

Novi prostor produženog boravka u OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru

Boravak je danas u potpunoj funkciji, a boravkaši se vesele aktivnostima i projektima u svojemu novom prostoru. U okolnostima epidemije coronavirusa učitelji produženog boravka Sabrina HOLUBEK, Valentina PŘENOSIL  i Dino NETOUŠEK uredili su i web stranicu na kojoj boravkaši mogu pronaći dodatne materijale za vježbanje i ponavljanje nastavnih sadržaja te materijale za igru i zabavu u slobodno vrijeme. Učitelji svakodnevno uređuju stranicu novim sadržajima kojima se mogu koristiti svi učenici.

✿ TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE EUROPSKOG DANA JEZIKA

Diljem Europe 800 milijuna Europljana potiče se na učenje što više jezika, u svakoj životnoj dobi, u školi i izvan nje jer je jezična raznolikost alat za postizanje većeg međukulturalnog razumijevanja i ključni čimbenik bogate kulturne baštine.

Tim se povodom u PŠ Frankopanska OŠ V. Nazora u Daruvaru okupilo sedamdesetak učenika u šest različitih jezičnih radionica projekta kojim je obilježen Europski dan jezika. Organizirana je radionica hrvatskoga jezika, radionica češkoga jezika, danskoga jezika, velškoga jezika, njemačkoga  jezika i radionica esperanta.

Organizatori aktivnosti bili su učitelji Stručnog vijeća stranih jezika: Dalija RENDIĆ, Silvije DEVALD, Draženka KEŠIĆ, Ivana GRABAR i Marina DOLJANIN.

Učeći na zabavan način, učenici su oslikavali slova glagoljice, pjevali najstariju dansku pjesmu, plesali uz tradicionalne češke napjeve, pripremali Kaiserschmarrn, kušali slatki velški kruh, a upoznali su se i s osnovama esperanta. Uz učitelje OŠ V. Nazora, koji rado sudjeluju u aktivnostima koje izlaze iz okvira redovne nastave, gosti su bili Chloe Towers [velški jezik] i Društvo esperantista Bjelovar.

OŠ V. Nazora u Daruvaru, Europski dan jezika, radionica glagoljice, 26.9.2019.
Fotografiju ustupila OŠ V. Nazora

 SUŽIVOT GINKA I DARUVARČANA – likovni radovi učenika OŠ Vladimira Nazora na natjecanju za Europsko stablo 2020. godine u Bruxellesu

Pobjedom stabla ginka iz Daruvara na natjecanju za Hrvatsko stablo 2019. godine grad Daruvar dobio je priliku nastupiti sa svojim ginkom na natjecanju za izbor Europskog stabla 2020. godine.

Učenici OŠ Vladimira Nazora u Daruvaru prikazali su likovnim radovima suživot ginka i Daruvarčana. Njihovi su radovi  tijekom veljače bili izloženi u dvorcu grofa Jankovića u Daruvaru. Među najboljima bili su likovni radovi učenika 3.b i 2.a razreda koji pohađaju Likovno-ekološku skupinu učiteljice Ankice JEŽABEK.

Najboljim su se učenicima u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar dodijelila priznanja i prigodne nagrade.

Na natjecanju za Europsko stablo 2020. godine stablo ginka iz Daruvara bilo je predstavnik Hrvatske, a likovni radovi  pod nazivom  Plesna  ljubav [Ana ČOVIĆ, 2.a] i plakat Koliko ruku treba da obgrle širinu mog debla [Likovno-ekološka skupina, 2.a] bili su izloženi u Bruxellesu.

 Ginko je zauzeo drugo mjesto i dostojno promovirao Hrvatsku i Daruvar.

Fotografiju ustupila OŠ V. Nazora > Plesna ljubav – Uz romantične plesne pokrete lišće zaljubljenog ginka poziva svoju dragu na ples  > Autorica: Ana ČOVIĆ iz 2.a > Likovni rad je tijekom natjecanja bio izložen u Bruxellesu.

……………………..

Autori: Lucija USKOKOVIĆ, Tara ULDRIJAN, Mia BUBLIĆ i Tessa K.G. iz 3. B > Fotografiju ustupila OŠ V. Nazora

……………………..

PLAKAT „Koliko ruku treba da obgrle širinu mog debla ?“   – Plakat  je tijekom natjecanja bio izložen u Bruxellesu. > Fotografiju ustupila OŠ V. Nazora > Autori: Ana ČOVIĆ, Paola ČEHULIĆ, Karlota ČEHULIĆ, Matej MAJDAK, Leo PILIZZARI, Aleksandar IVKOVIĆ, Mihael MIHALIK i Sven KOVAČIĆ iz 2.a

■ Pišu: Kornelija ČASTEK,  dipl.soc.ped., ravnateljica OŠ Vladimira Nazora, Daruvar  ■  Jasminka KUZLE, prof. savjetnica ■