Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA PREČKO, ZAGREB
U povodu Međunarodnog dana sporta organizirali Sportski tjedan
objavljeno: 24. svibnja 2022.

Kako poticati sportski duh? Katkad mi se čini kao da je digitalizacija uzela previše maha. Naša djeca sve se manje kreću, sve više sjede. Kako ih zainteresirati za kretanje? Nije dovoljno izići iz učionice. Međunarodni dan sporta izvrsna je prilika za pokretanje malog sportskog duha koji je još uvijek prisutan u naših učenika.

Svjetski dan sporta obilježava se posljednje srijede u svibnju. Nazvan je još i Danom izazova (Challenge day). Uz malo truda učenicima taj dan može ostati dugo u sjećanju, pomoći im da shvate važnost bavljenja sportom te povećati njihovu potrebu za kretanjem i druženjem. Izazovite male „digitalceˮ organizacijom sportskih natjecanja i druženja na školskom igralištu.

Sjećam se rada u produženom boravku u kojemu učitelj može kreativnije i slobodnije organizirati vrijeme.

U produženom boravku moje kolegice i ja organizirale smo cijeli sportski tjedan. Djeca u produženom boravku mogu se na taj način danima organizirano natjecati u štafetnim igrama, trčanju, nogometu, košarci, igri graničara… Izradite navijačke rekvizite, učeničke dresove, istražite različite sportove i karijere poznatih sportašica i sportaša.

U suradnji s lokalnom zajednicom ili susjednom školom možete organizirati sportske susrete, zajedničke šetnje do obližnje livade za igru, natjecanja i druženja.

Prisjećam se natjecanja u starim, zaboravljenim igrama organiziranih u sklopu eTwinning projekta Istraživači prošlosti.

U susretu dviju škola, OŠ Nikole Tesle i OŠ Prečko, naši su se trećaši natjecali u skakanju u vrećama, potezanju konopca, štafetnim igrama prenošenja, igri gumi-gumi, pikulanju…Djevojčice su igrale igru graničara, a dječaci nogomet.    

Na kraju sportskog susreta svi su učenici dobili diplome za sudjelovanje. Bili su silno radosni i ponosni. Svi su sudjelovali i svi su bili uspješni!

I ove školske godine nastavljamo sportske susrete. Pripremamo navijačke rekvizite, vježbamo i radujemo se novim sportskim druženjima. Sudjelujte i vi u Međunarodnom danu sporta, pokrenite timski duh i probudite male sportaše u svojim učenicima. Priprema, pozor, kreni!

■ Piše: Anka Vukša, učiteljica savjetnica |  OŠ Prečko, Zagreb ■ Učiteljsku akademiju završila u Zagrebu, autorica eTwinning projekta, voditeljica Malog školskog zbora, autorica interaktivnog cd-a za učenje Igra riječi, organizator brojnih priredbi i događaja u školi ■