Iz školskog svijeta
OŠ FRANJE KREŽME, OSIJEK
U povrtnjaku moje bake
objavljeno: 15. lipnja 2022.

Saditi i sijati u vrtu te s nestrpljenjem iščekivati plodove svoga rada najbolji je način kako poticati razvoj životnih vještina kod učenika, potaknuti ih da razmišljaju o novim načinima održivog života te podizati njihovu ekološku osviještenost .

Svatko u svom razrednom odjelu ima učenika čija baka ima vrt. Čitajući svojem 2. a razredu pjesmicu Zdenke Matijaš Povrtnjak moje bake (Svijet riječi 2), sjetila sam se bake svoje učenice Dore i njezina vrta o kojem Dora često pripovijeda.

Djeci odrasloj u gradu, vrt i radovi u njemu često su velika nepoznanica, stoga je 2. a razred odlučio posjetiti baku svoje prijateljice koja se rado odazvala njihovu pozivu. Spremno su dočekani s mnoštvom pripremljenih sadnica i sjemenja te svim potrebitim alatom za rad.

Baš kao u pjesmici Zdenke Matijaš sadili su krumpir i kelj te sijali kukuruz, mrkvu, blitvu i salatu. Učenici su bili iznimno aktivni i uživali su obavljajući ove proljetne radove. Većini je to bio prvi susret s radovima na zemlji.

Po povratku u školu odlučili su urediti i učionički prostor. Svatko je donio svoju sadnicu koju je posadio i o kojoj redovito brine.

Razredna je aktivnost prerasla u pravi mali projekt kada je ovo iskustvo podijeljeno na Erasmus+KA2 projektu školskog partnerstva Together-to get there, projektu za jačanje ekološke osviještenosti. Tema je susreta u Italiji bila „Zdrav život na zdravom planetu“. Ja sam u okviru timskog poučavanja predstavila aktivnosti svoga razreda, a učenici su svojim novim prijateljima poslali razglednice kojima su predstavili sebe i ono što su radili.

Učenici škole domaćina Istituto Comprensivo Carlo Urbani (grad Moi, Italija) u krugu svoje škole imaju razredne gredice svakog pojedinog razreda, koji brine o posađenim biljkama, tako da je bilo mnoštvo razloga i načina razmjene iskustava.

Bakin vrt u koji je prilikom sadnje uloženo puno veselja i ljubavi danas izgleda ovako. Učenici 2. a razreda s nestrpljenjem iščekuju jesen kad će vaditi svoj krumpir i, možda, dogovoriti s bakom neke nove aktivnosti.

■ Piše: Sanja Filaković, diplomirana učiteljica, učitelj savjetnik |  OŠ Franje Krežme, Osijek ■