Iz školskog svijeta
INDUSTRIJSKA STROJARSKA ŠKOLA ZAGREB
Učenici i nastavnici pridružili se Dabrovom timu
objavljeno: 12. studenoga 2020.

Natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja – Dabar 2020. godine održano je peti put za redom u osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske, a učenici i nastavnici Industrijske strojarske škole (ISŠ) iz Zagreba prihvatili su izazov prvi put i tako postali dio Dabrovog tima.

Republika Hrvatska od 2016. godine uključena je u međunarodnu inicijativu Bebras (Dabar) koja promiče informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje na online natjecanju koje se sastoji od niza izazovnih zadataka, a osmislili su ih stručnjaci  iz pedesetak zemalja. Organizator je natjecanja za Hrvatsku udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Natjecanje Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja rješavanjem primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranjem strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranjem – čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.

Natjecanje je organizirano od 9. do 13. studenoga 2020. na CARNetoovom sustavu Mooc. U potpunosti je besplatno za sve učenike i škole i dostupno svim zainteresiranim školama koje žele organizirati natjecanje.

Nastavnik strojarske skupine nastavnih predmeta u ISŠ-u Mate Sabol, uz podršku ravnatelja Nenada Pavlinića, organizirao je pristup natjecanju za šezdesetak učenika iz različitih razrednih odjela: 1.e, 2.c, 2.f i 3.c u zanimanjima instalater grijanja i klimatizacije, tehnički crtač, alatničar, bravar, tokar i autolimar čije su sudjelovanje pratile nastavnice Iva Bojčić, Kristinka Lemaić i Meri Ružević. Ravnatelj i nastavnici ISŠ-a vodili su brigu o regularnosti natjecanja te su prosljeđivali učenicima važne informacije i zaporke potrebne za pristup kolegiju i pojedinom testu.

Natjecanje se organizira u pet kategorija, a učenici ISŠ-a natjecali su se u kategoriji GigaDabar koja je predviđena za učenike svih razreda srednje škole. Učenici su rješavali po 12 zadataka uz vremensko ograničenje od 40 minuta.

Učenici su zadatke ocijenili zanimljivima i poticajnima, makar su im pojedini bili i prezahtjevni, a vremensko ograničenje za rješavanje najviše ih je ometalo u postizanju boljih rezultata, ali je doprinosilo i dinamici samog natjecanja. Učenici su zaključili da je najbolje problemski zadatak rastaviti na manje dijelove, prepoznati važne dijelove problema te kreirati rješenje korak po korak. Konačni rezultati natjecanja bit će objavljeni 22. studenoga 2020., a učenici se unaprijed raduju diplomama za sudjelovanje jer važno je hrabro prihvatiti izazov i razmišljati uz zabavne zadatke.

Sljedeće nastavne godine učenici ISŠ-a sigurno će ponovno biti dio Dabrovog tima, a ravnatelj i nastavnici sudjelovat će u natjecanju DabroUčitelj jer ponekad se treba ponovno naći u ulozi učenika, zar ne? [ Pišu: Iva Bojčić, Kristinka Lemaić, Mate Sabol ]

Više informacija o natjecanju može pronaći OVDJE.