Iz školskog svijeta
■ OŠ IVANA LOVRIĆA, SINJ ■ IZVANNASTAVNA AKTIVNOST LETEĆI MEDVJEDIĆI ■
Učenici i učitelji osvajaju vrhove planina
objavljeno: 6. rujna 2023.

Rozana Ivković-Ćurić, Jure Poljak, Karla Radović i Andrea Norac, učitelji Osnovne škole Ivana Lovrića, u školskoj su godini 2022./2023. osnovali izvannastavnu aktivnost Mladi planinari Leteći medvjedići.

Cilj je ove izvannastavne aktivnosti bio da učenici planinareći upoznaju prirodnu i kulturnu baštinu Republike Hrvatske, zaštićenu floru i faunu, razvijaju svijest o očuvanju prirode, zdravom i aktivnom životu i čovjekovom utjecaju na živi svijet. Usvajajući naviku odlaska u prirodu, velika je vjerojatnost da će ju zadržati dok su živi. Planinarenje i igranje u prirodi donosi im značajna poboljšanja na planu učenja, pamćenja i kreativnosti.

Tijekom nastavne godine voditelji izvannastavne aktivnosti održavali su učenicima predavanja u svojoj maloj planinarskoj školi i radili na učeničkoj fizičkoj spremi odlazeći na trinaest (13) terenskih nastava koje su uključivale uspone na vrhove hrvatskih planina (Svilaja, Visoka, Dinara, Paklenica, Kamešnica) te posjetili značajne krajobraze i kulturnu baštinu svojega zavičaja na temelju čega su učenici izradili i digitalnu knjigu.

PLANINA KROZ FOTOOBJEKTIV

Svaki je uspon bio popraćen predavanjima o zaštićenim i endemskim biljkama, gljivama, geologiji (vrste stijena, minerali), vojnom logoru Tilurij, Delmatima, Domovinskom ratu, a na kraju su se učenici osposobljavali i za uporabu aplikacija za orijentaciju i snalaženje u prirodi.

Naši su učenici, dionici izvannastavne aktivnosti, prigodnim predavanjima i uređivanjem školskoga panoa obilježili Međunarodni dan planina i Dan planeta Zemlje i sve objavili na svojoj Facebook stranici INA Leteći medvjedići.

Kao sudionici, partneri, eTwinning projekta Pogled s planine / A view from the mountain naši su učenici izradili brojne praktične radove: plakate, razglednice, digitalne knjige, literalne radove i videozapise koji su objavljeni na GOOGLE SITES.

U sklopu izvannastavne aktivnosti učitelji su za novu školsku godinu 2023./2024. osmisli projekt Planinarenjem kroz zaštićenu prirodnu baštinu Republike Hrvatske.

■ Napisali: Rozana IvkovićĆurić, Jure Poljak i Karla Radović | OŠ Ivana Lovrića, Sinj ■