Iz školskog svijeta
OSNOVNA ŠKOLA „FRAN KONCELAK“, DRNJE
Učitelji iz Estonije, Portugala i Italije posjetili školu u Drnju
objavljeno: 16. studenoga 2021.

U sklopu Erasmus+ projekta, koji nosi naziv TITLE (Teaching, Improving and Training Literacy Education), Osnovna škola „Fran Koncelak“ Drnje kao glavni koordinator je od 8. do 11. studenoga 2021. bila prvi domaćin mobilnosti učitelja.

Glavni su ciljevi projekta razvoj čitalačke i jezične pismenosti te popularizacija čitanja knjiga i znanstvenih članaka, a uključeni su učenici od petog do osmog razreda matične škole u Drnju i Područne škole Josipa Generalića, Hlebine.

Na prvom JSTE-u (Joint Staff Training Event) Erasmus+ tim TITLE ugostio je po tri učitelja iz Estonije i Portugala te pet iz Italije. Tijekom boravka gostiju u matičnoj školi u Drnju organizirano je nekoliko predavanja i radionica gdje su gosti i domaćini imali priliku izmijeniti svoja iskustva u poticanju čitanja. Također, razgovaralo se i o zajedničkom problemu popularnosti čitanja među učenicima.

Predstavnici su partnerskih zemalja ostalim sudionicima predstavili svoje obrazovne sustave. Hrvatski je obrazovni sustav predstavila učiteljica njemačkoga jezika i povijesti Andrea Pandurić. Tijekom izlaganja moglo se zaključiti da su portugalski i talijanski sustav obrazovanja slični hrvatskom, kao i odnos prema učiteljima. Estonski je dosta drukčiji gdje su i učitelji cijenjeniji.

Učiteljica hrvatskoga jezika Ana Tustonjić Dombaj organizirala je radionicu transliteracije. Goste je upoznala s glagoljicom te im pripremila nekoliko zanimljivih igara poput klasičnog memorija te prepoznavanja slova putem alata Wordwall. Na kraju je radionice svaka skupina glagoljicom ispisala poruku o važnosti i ljepoti čitanja. Radovi su izloženi u drnjanskom kutku za čitanje.

Za sudionike je organizirano online predavanje Anite Peti-Statntić, redovite profesorice južnoslavenskih jezika i poredbene lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i voditeljice Katedre za slovenski jezik i književnost. Govorilo se o nacionalnoj strategiji promocije čitanja, važnosti suradnje učitelja i knjižničara, stvaranju povjerenja s korisnikom/učenikom te rastu u vještog čitača. 

Mário Miguel Pereira Guedes, prof. portugalskog i talijanskog jezika i eTwininning ambasador, održao je eTwinning radionicu kojoj su prisustvovali domaćini, gosti i online sudionici iz brojnih europskih država.

Koordinatorica projekta Renata Tišler, socijalna pedagoginja, održala je zanimljivu radionicu koristeći Dixit karte. Asocijativne su karte poslužile za poticanje kreativnog načina izražavanja emocija i problema učenika. Radionica je ujedno bila i priprema svih sudionika za daljnji rad s učenicima tijekom projekta.

Školu u Drnju posjetila je Ivana Bašić, profesorica hrvatskoga jezika i književnosti te predsjednica udruge Balans centar, koja se bavi promicanjem biblioterapije i poetske terapije. Svojom je radionicom, uistinu, pokazala da je književnost komunikacijski most koji povezuje ljude na razne načine. Nakon radionice školska knjižničarka Stjepana Kadić  prezentirala je primjere dobre prakse poticanja čitanja u školi. Uz preporuku knjiga predstavila je radionice pod nazivom Emocijama kroz knjigu i Otključavanje teksta. Bibliotreapija je zainteresirala sve prisutne, stoga će takav način pristupa tekstu provoditi i u svojim zemljama.

Ivana je Bašić rekla: „Vrlo sam sretna što sam danas dobila nove informacije i jako mi se sviđa kako u svojoj školi potičete čitanje. Kratko, ali prekrasno i intenzivno iskustvo, nadam se da sam doprinijela ljepoti ovog susreta. Htjela sam prenijeti duh biblioterapije, stoga sam odabrala neposredan pristup i kod predstavljanja i na radionici.“

Sudionici su u suradnji s Općinom Peteranec posjetili Ergelu „Galop“ u Peterancu, a zahvaljujući Općini Hlebine uz stručno su vodstvo obišli Galeriju naivne umjetnosti Hlebine. Također, gosti su posjetili i Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović“ Koprivnica. Ravnatelj Knjižnice Karlo Galinec prisutne je upoznao sa svim odjelima, a zaposlenici su predstavili svoje usluge i različite aktivnosti – od TEDx-a do Makerspacea. Upravo su ondje sudionike dočekala glagoljična slova, isprintana 3D printerom, koja je pripremila učiteljica informatike Adela Stilin.

Za posljednji je dan boravka organiziran odlazak na Interliber, najveći domaći sajam knjiga. Posjet je Zagrebu završen noćnim turističkim obilaskom Gornjeg grada po znamenitim lokacijama s kostimiranim vodičem, Gornjogradskim coprnicama. Zabavnim su programom gosti upoznali mračnu stranu Zagreba od srednjeg vijeka pa nadalje.

Kooridnatorica je projekta Renata Tišler istakla: „Vrlo uspješan tjedan završen je iznošenjem zajedničkog plana aktivnosti poticanja učenika na kreativno izražavanje i čitanje knjiga. Cijeli je tjedan bio iznimno produktivan, a suradnja, koja je ostvarena, bila je izuzetno motivirajuća za sve aktivnosti koje su pred nama.“

■  Piše: Stjepana Kadić, prof. | stručni suradnik knjižničar mentor | OŠ „Fran Koncelak“ Drnje ■