Iz školskog svijeta
Učiteljice iz Drnja tjedan dana u Portugalu
objavljeno: 17. studenoga 2022.

U sklopu Erasmus+ projekta TITLE (Teaching, Improving and Training Literacy Education) mi, učitelji Osnovne škole Fran Koncelak Drnje: Ana Tustonjić Dombaj, Martina Hrastić Farkaš i ja, boravile smo sredinom studenoga u Lagosu u Portugalu.

Na drugom JSTE-u (Joint Staff Training Event) portugalski Erasmus+ tim TITLE ugostio je po tri učitelja iz Estonije, Italije i Hrvatske – iz Drnja. Škola je domaćin dio grupacije Agrupamento de Escolas Gil Eanes u Lagosu. Aktivno smo sudjelovale u organiziranim predavanjima i radionicama. Imali smo priliku izmijeniti svoja iskustva u poticanju čitanja te raspravljati o zajedničkom problemu popularnosti čitanja među učenicima.

Upoznale smo se s razvojnim planom portugalske škole. Za razliku od našeg sustava u Portugalu je učiteljima omogućeno slobodno mijenjanje nacionalni kurikuluma do 25 posto, iako mogu tražiti i veću mogućnost interveniranja.

Prema potrebi, primjerice, mogu predmet Fiziku odslušati samo u 7. razredu, a Kemiju u 8. razredu, umjesto da dvije nastavne godine imaju oba predmeta. U skladu s tim u ovoj su školi dodana dva nova predmeta – Web radio i School rock koji se uglavnom ne ocjenjuju, što nije slučaj s nekim drugim portugalskim školama.

Umjesto ocjena učenici dobivaju izvješća triput godišnje dok zadnje, četvrto izvješće, ipak rezultira ocjenom koja im je potrebna za upis u srednju školu. Ovakve su promjene detaljno razrađene u njihovom Intervencijskom planu koji traje tri godine, temeljito praćen od strane njihova ministarstva.

Sudjelovale smo i na radionici o Web 2.0 alatima te njihovoj primjeni u nastavi koju je održao Mário Miguel Pereira Guedes, prof. portugalskog i talijanskog jezika i eTwininning ambasador. Učiteljice su se koristile alatima: Word art, Answer Garden, QR Code generator, Google slides, Canvu, Bitly i Bitmoji.

Motivaciju je za kreativnijom obradom lektirnih djela svakako potaknula dramska radionica Nelde Magalhaes. Članica Eksperimentalnog kazališta u Lagosu pokazala nam je zanimljive načine predstavljanja određenih likova i pojava iz priča.

S obzirom na to da je konačni cilj projekta izraditi zajedničku grafičku novelu, učiteljica likovne kulture Sara Silva za sve je sudionike održala predavanje o grafičkim novelama i stripu te radionicu izrade stripa.

Učitelj glazbene kulture Bago d’Uva održao je radionicu Pronađi svoj glas. Vježbajući tehnike disanja, svima nam je svratio pažnju na upoznavanje vlastitoga glasa i njegovih mogućnosti te zanimljivim metodama pokazao načine kako se bolje služiti glasom tijekom izvođenja nastave.

Posjet gradskoj knjižnici Muncipal Library Dr. Julio Dantes, uz obilazak prostora, učiteljima je omogućio i prisustvovanje kratkom glazbeno-scenskom nastupu. Gradska je knjižnica mjesto okupljanja građana na zanimljivim radionicama i predavanjima. Za razliku od hrvatskog  knjižničarstva, koje je izvrsno organizirano i napredno, portugalski knjižničari još uvijek ručno ispisuju posudbu knjiga – i u školskim i u gradskim knjižnicama. Također, programi su im dosta jednostavni, a prostor skromno opremljen, stoga mjesta za napredak u ovoj struci itekako ima.

Uz obilazak grada i vožnju Atlantskim oceanom među nevjerojatnim stijenama učiteljice su posjetile i Sagres – najzapadniju europsku točku. 

■  Piše: Stjepana Kadić, šk. knjižničarka | OŠ Fran Koncelak Drnje ■