Iz školskog svijeta
OŠ „DOBRI“, SPLIT I OŠ OPUZEN, OPUZEN
VolontirAJMO
objavljeno: 6. listopada 2021.

Nova je školska godina započela zanimljivim projektom VolontirAJMO. Cilj je projekta pripremiti učenike za suživot s drugima u zajednici te poticati kvalitetan sustav vrijednosti i odgovornosti za zajednicu.

Ovim se projektom učenici povezuju s lokalnom zajednicom i udrugama. Razvijat će empatiju i osjećaj solidarnosti. Naglasak je na izvanučioničkoj i praktičnoj nastavi.

Projekt je poseban po tome što će mladi volonteri sudjelovati u donošenju i provođenju odluka, preuzet će odgovornost za svoja djela, a ujedno će im se pružiti i mogućnost stjecanja znanja iz određenog područja.

Projektni će partneri izabrati nekoliko aktivnosti (najmanje pet) te ih obilježiti s učenicima i svoje uratke postaviti na Twinspace i Facebook stranicu. Neki su od primjera učeničkih aktivnosti: vršnjačka podrška u savladavanju nastavnog programa, akcije zaštite okoliša i promocije ekologije, posjeti djeci u bolnicama, prikupljanje pomoći za ugrožene, podrška učenicima s poteškoćama itd.
Učenici u partnerskim školama slobodni su u svojim sredinama i sami osmisliti te provesti aktivnosti koje su im zanimljive i u kojima žele sudjelovati. Autori su predložili i prigodne dane koji se mogu obilježiti u sklopu projekta.

Autorice su projekta učiteljice razredne nastave Inga Knežić, mag. prim. educ., iz OŠ „Dobri“ iz Splita i Marija Deak, dip.uč., iz OŠ Opuzen iz Opuzena.

Autorice su jako zadovoljne odazivom i brojem projektnih partnera iz Hrvatske, ali i iz izvan granica Hrvatske. Pokazati da solidarnost nema granica i bio je glavni cilj projekta.

Učenici se vesele brojim ekološkim i humanitarnim akcijama. Što sve planiramo, možete vidjeti na Facebook stranici i na eTwinningu. Još nije kasno da se i vi priključite!

■  Piše: Inga Knežić, mag. prim. educ. ■  OŠ „Dobri“, Split ■ učiteljica razredne nastave u produženom boravku  ■