Iz školskog svijeta
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ, PŠ BUDIMCI
Žabica gatalica i Međunarodni dan starijih osoba
objavljeno: 11. listopada 2020.

U 2020. godini obilježavamo 30-tu godišnjicu proglašenja 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba, temeljem odluke i  Rezolucije 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda, donesene 14. prosinca, 1990. godine.

Bake i djedovi mojih učenika česti su i dragi gosti – suradnici u našemu razredu. No, pojavom pandemije COVID-19 u 2020. godini ti su posjeti ukinuti pa kad želimo surađivati moramo to učiniti online.

A dobro znamo koliko bake i djedovi vole riječ „online“.

Učenici 4. razreda Područne škole Budimci željeli su na poseban način iznenaditi svoje bake i djedove, ili pak starije mještane sela Budimci. Na satu razrednika izradili su omiljenu igru iz djetinjstva svojih baka i djedova – veselu „žabicu gatalicu“ od papira. Žabica gatalica jedna je od najljepših uspomena iz djetinjstva naših starih i igara mladosti naših baka i djedova, igara iz vremena bez mobitela, tableta i ostalih uređaja današnjice. Igra je to koja je pomalo zaboravljena, no svima posebno draga.  

Ova se igra pravi preslagivanjem papira. Od papira napravimo “oblik” s četiri rupe u koje se potom stave prsti. U nju se upisuju razni duhoviti zadatci koje mora odraditi onaj koji otvori taj dio u žabici-gatalici. Na vanjsku stranu idu likovi po odabiru.

Slovkaš i otvaraš gatalicu toliko puta koliko ima slova. Napišeš brojeve na unutarnje strane ili likove po želji. Potom svatko ima pravo birati broj ili lik – opet odbrojavaš ili slovkaš. Opet se bira unutarnja slika ili broj i otvara se.

Pogledajte naše „žabice gatalice“. Došavši svojim domovima djeca su zaigrala igru s bakama!  Ostavite svoj mobitel sa strane i na tren se vratite u svoje djetinjstvo, djetinjstvo svojih roditelja, baka i djedova. Uživajte s nama  u igri!

■ Piše: Patricija HERCOG, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci  ■ Od 2009. zaposlena u OŠ Hinka Juhna Podgorač u Područnoj školi Budimci. Nastavu provodi kao projektnu, uz uporabu IKT tehnologije kako bi obogatila nastavne sadržaje i učenicima učinila sadržaje zanimljivijima. Uključena je u eTwinning zajednicu u kojoj aktivno sudjeluje pisajući i provodeći projekte te usavršavajući se. ■