Iz školskog svijeta
OŠ DARDA, DARDA ■ PROJEKT Erasmus +
Zadnjom mobilnošću u Turskoj projekt privodimo kraju
objavljeno: 20. lipnja 2022.

Naš je projekt Say NO toviolence and discrimination by games započeo u rujnu 2019. i provodit će se do 31. kolovoza 2022. U njemu je sudjelovalo šest škola iz različitih zemalja: OŠ Darda, Darda, Hrvatska; Scoala Gimnaziala „Vasile Mitru” Tasca, Rumunjska; Osnovno uciliste „Krste Misirkov” Skopje, Sjeverna Makedonija; SZKOLA Dalyan Naciye Tinaztepe, Turska; Ortaokulu PODSTAWOWA SPECJALNA, Poljska; Nauksenu novada vidusskola, Latvija.

Unatoč pandemiji koronavirusom uspješno smo priveli projekt kraju i to zadnjom mobilnošću u Turskoj. Glavni su ciljevi ovog projekta bili razviti strategiju u borbi protiv nasilja u školama igarama, razvijati uzajamno poštovanje, socijalne i komunikacijske vještine, emocionalnu i socijalnu inteligenciju i toleranciju među učenicima zemalja sudionica.

Tijekom projekta sve su partnerske škole zajednički pronalazile načine kako bi uklonile neprihvatljiva ponašanja. Razmjenjivali smo iskustva, primjere dobre prakse, sličnosti i razlike između planova za prevenciju unutar naših škola. Na taj smo način učenicima omogućili zanimljivije iskorištavanje slobodnog vremena i da radionicama, igrama i mobilnosti steknu potrebno znanje i vještine vezane uz prevenciju nasilja i rješavanje sukoba. Svim su aktivnostima razvijali komunikacijske vještine i usavršavali engleski jezik.

Dio projektnog tima, koji je posjetio Tursku, čine Ivana Valeri (koordinatorica), Ivana Novak i Mirela Kotromanović te četiri učenika sedmog razreda: Ivano Grgić, Luka Marković, Ena Stanković i Ivana Dobi.

Tijekom boravka u Turskoj svakodnevno smo imali mnoštvo aktivnosti, upoznavali kulturu i običaje lokalnog stanovništva, plesali tradicionalne turske plesove, igrali nepoznate igre. Mnoštvo raznovrsnih radionica omogućilo nam je razvijanje samopouzdanja, empatije, komunikacijskih vještina (verbalne i neverbalne).

Brojnim smo se izletima upoznali s prirodnim ljepotama Daliyana, posjetili grad Fethiye i stari grad Kaya Köy. Osobit je dojam na nas ostavio Caunos, antički grad star više od 2500 godina, gdje su živjele različite civilizacije i uz kojega su vezane mnoge legende, vrlo romantične i lijepe. U Caunosu smo igrali igru Potraga za blagom gdje je došao do izražaja timski rad i suradnja.

NAŠA FOTOPRIČA

Na kraju su svima podijeljene svjedodžbe. Rastanak je bio tužan jer smo se oprostili od stvarno dragih prijatelja u nadi da ćemo biti zajedno i na budućim projektima.

■  Piše: Mirela Kotromanović, učiteljica razredne nastave | OŠ Darda, Darda  ■