Iz školskog svijeta
NEOČEKIVANI UČINCI NA SOCIJALNE VJEŠTINE DJECE
Zašto su kućni ljubimci dobri za djecu
objavljeno: 29. srpnja 2016.

… a znanstvena istraživanja pokazuju da se djeca koja imaju određenih poteškoća oslanjaju više na svoje ljubimce nego na braću i sestre. Novo istraživanje upravo govori o tome kako životinje mogu pomoći djeci razviti socijalne vještine i samopouzdanje.

Rezultate istraživanja zaključio je dr. Matt CASSELS sa Sveučilišta u Cambridgeu, koji je analizirao podatke iz 10-godišnje studije nazvane Toddlers Up Project, čiji je cilj bio pratiti socijalni i emocionalni razvoj djece u dobi od 2 do 12 godina. Žarište Casselsove studije bila su djeca s niskim kognitivnim sposobnostima i njihov odnos s obitelji, vršnjacima, učiteljima – i ljubimcima.

Casselsovo istraživanje pokazalo je da kućni ljubimci imaju jako velike i neočekivane učinke na socijalne vještine djece. Nimalo iznenađujuće, djeca koja se suočavaju s teškim razdobljima kao što su razvod roditelja ili općenito teški uvjeti za život u pravilu su sklonija bolestima od svojih vršnjaka, a često i slabija u školi. Ta ista djeca se također više oslanjaju na svoje ljubimce nego na vršnjake.

„To je zaista čudno”, kaže Cassels, “jer vjerojatno osjećaju da im njihovi ljubimci ne sude, nemaju svoje probleme i tu su samo da slušaju njihove.”

Djeca koja su snažno vezana za svoje ljubimce također su bolja u društvenim situacijama, pomaganju drugima, suradnji, dijeljenju i interakciji. Povezivanje s kućnim ljubimcem je pridonijelo njihovoj sposobnosti da se povežu i s ljudima.

Casselsovo istraživanje sugerira da se naše veze sa životinjama mogu promatrati kao i naši odnosi s drugim ljudima.

Prethodna su istraživanja pokazala da kućni ljubimci mogu pomoći djeci s autizmom da pokažu bolje socijalne vještine, posebice ako su te životinje psi. Djeca koja redovito komuniciraju s psima bolje komuniciraju s ljudima, te bolje reagiraju na društvo oko sebe. Iz drugih studija proizlazi da kućni ljubimci mogu poboljšati suosjećanje, samopouzdanje i smanjiti stres kod djece. [ IZ DRUGIH MEDIJA | pixelizam.com ]