Iz školskog svijeta
■ OŠ MARIJE I LINE, UMAG | PODRUČNA ŠKOLA JURICANI ■
Zavičajna nastava „Kašteli moga zavičaja“
objavljeno: 8. srpnja 2024.

Prošle smo školske godine odlučili u sklopu zavičajne nastave naučiti i istražiti nešto više o kaštelima koji se nalaze diljem naše Istarske županije. Najprije smo naučili čemu su služili kašteli, gdje se oni nalaze, koliko su stari i saznali neke zanimljivosti o njima.

Učenici 3. i 4. razreda dobili su istraživački zadatak u kojem su trebali napisati desetak rečenica o kaštelu koji su izabrali. Svoje su malo istraživanje predstavljali drugim učenicima u školi. Potom smo kaštele smjestili na zemljovid Istre kako bismo točno znali gdje se koji kaštel nalazi. Uz pomoć plastelina odlučili smo napraviti reljefni zemljovid na kojem su naši kašteli bili „svaki na svom mjestu“. Učenici 1. i 2. razreda za to su vrijeme na Likovnoj kulturi nacrtali naše kaštele i grbove pojedinih starih gradina. Radili su u paru. Svaki je par radio jedan kaštel po izboru. Ispod svakog crteža kratki je opis kaštela i najvažnije činjenice o njemu.

Na kraju smo objedinili svoje radove na zajedničkom panou smještenom na školskom ulazu.

Kao završetak proučavanja održali smo dvije zanimljive radionice. Prva je održana u našoj školi, a Tanja ŠUFLAJ, voditeljica Kuće kaštela u Momjanu, predstavila je Kuću kaštela Momjan otkrivši nam sve povijesne zanimljivosti ovog istarskog kaštela. Učenici su dobili odgovore na sva pitanja.

Na drugoj smo se radionici podijelili u šest grupa. Izrađivali smo drvenu maketu kaštela Momjan slušajući i čitajući upute. Svi su đaci bili vrlo zainteresirani za rad i marljivo izrađivali makete. Nakon toga smo posjetili Kaštel Morosini Grimani u Svetvinčentu. Tijekom obilaska obnovljenog kaštela s trima kulama i tvrđavom imali smo i radionicu. Ovaj interaktivni muzej ima i različite interaktivne igre što je učenike motiviralo za još bolji rad. Pogledali smo i kratke filmove pa smo saznali nešto više o prošlosti kaštela i kako je to izgledao prije nego li je u potpunosti obnovljen 2020. godine.  Naposljetku, svoje smo istraživanje o istarskim kaštelima predstavili i na Festivalu zavičajnosti održanom u OŠ Kaštanjer u Puli.

■ Napisala: Sara MAJDAK, mag. prim. educ., učiteljica razredne nastave | OŠ Marije i Line, Umag ■