Iz školskog svijeta
■ OŠ IVANSKA ■
Završen drugi dio projekta „Veliki-mali modro-zeleni“
objavljeno: 25. svibnja 2023.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji prošloga je tjedna realiziran drugi dio projekta „Veliki-mali modro-zeleni“ kojim Alfa radio i Jadrolinija spajaju učenike s hrvatskih otoka i kopna. U sklopu ove jedinstvene ekološko-medijske priče djeca osnovnih škola uče o flori i fauni pojedinih dijelova Hrvatske, upozoravaju na važnost očuvanja okoliša te se medijski i novinarski opismenjavaju.

Projektom „Mali-veliki modro-zeleni“ ove se nastavne godine rodilo veliko prijateljstvo između učenika OŠ „Valentin Klarin“ iz općine Preko na otoku Ugljanu iz Zadarske županije te učenika OŠ Ivanska iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon što su ivanački školarci prošle jeseni posjetili Ugljan, gdje su učili o macaklinu i smilju te o važnosti zaštite mora, ovoga su svibnja uzvratili gostoprimstvo prijateljima s Ugljana.

Upoznali prirodne ljepote BBŽ-a

–  Jedva smo čekali ponovno se vidjeti. Nakon druženja na Ugljanu početkom ove nastavne godine ostali smo u kontaktu odbrojavajući dane do ponovnog susreta. Baš kao i na moru, i ovdje nam je bilo odlično, a naučili smo puno toga novog. – ispričala nam je Maja, učenica OŠ Ivanska.

Ovaj su put učenici učili o dabru, simpatičnoj životinjici koja živi na rijekama kopnene Hrvatske, te o ginku bilobi, dugovječnom stablu iz vremena dinosaura. Između ostalog, posjetili su Daruvar i razgledali Adama, drugo najstarije stablo ginka u Europi. Ondje su obišli i Zavičajni muzej, prošetali Julijevim parkom u kojem rastu brojne rijetke i posebne biljne vrste. Vremena za šetnju bilo je i u Kulturnom centru „Mato Lovrak“ u Velikom Grđevcu, i to po tamošnjoj Stazi prijatelja prirode. U Velikom Grđevcu djeca su obišla i Mlinarevu kuću, spomen-sobu Mate Lovraka te posjetili Sajam kreativnosti koji je održan u sklopu tradicionalnih Lovrakovih dana kulture. Zanimljivo je bilo i u Bjelovaru gdje su se sa znamenitostima upoznavali potragom vođeni mobilnom aplikacijom koju su osmislile profesorice bjelovarske Gimnazije Mihaela Kelava i Manuela Šimek Martinić. Posjetili su i Bjelovarski robotički centar, a obišli su i općinu Ivanska gdje su kušali najbolji sladoled na svijetu te posjetili farmu krava.

Suradnja se nastavlja

– Sve su mi aktivnosti bile jako zanimljive, a najviše mi se svidjelo što ovdje ima tako puno zelenila. Ovo je bio moj prvi posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no vjerujem da ću opet doći. – ispričala nam je Gabrijela, učenica OŠ „Valentin Klarin“ iz Preka.

Zadovoljne su i mentorice učenika Tanja Nađ iz Ivanske i Linda Kolega iz Preka što su imale priliku sudjelovati u projektu „Veliki-mali modro-zeleni“.

– Naši domaćini su se potrudili da sva četiri dana koja smo proveli u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji budu ispunjena sadržajima, puno toga smo vidjeli i naučili. Bilo nam je prekrasno i voljeli bismo se ponovno vratiti. Već razrađujemo neke ideje i mogućnosti suradnje na novim projektima. – kaže Linda Kolega.

Podrška lokalne zajednice

Ovom su se pričom rodila prava prijateljstva koja ćemo i dalje njegovati. Drago mi je što su djeca projektom „Veliki-mali modro-zeleni“ imala priliku i medijski se opismenjavati i mislim da će svojim uracima, koji su nastali na našim radionicama i aktivnostima, pozitivno utjecati i na svoje vršnjake. – potvrdila je i Tanja Nađ.

U sklopu aktivnosti učenici su osmislili i edukativni spot, a o cijelom je projektu snimljen i film koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

Cjelokupan projekt ne bi bilo moguće realizirati bez Jadrolinije, glavnog pokrovitelja, koja više od 70 godina sa svojom flotom vozi liniju života našim otocima, i to svih 365 dana u godini. Projekt su podržale i Općina Ivanska i Općina Preko, Bjelovarsko-bilogorska županija, Vatrogasne zajednice općina Ivanska i Štefanje, Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvarske toplice i Zavičajni muzej Daruvar, Bjelovarski robotički centar te Kulturni centar „Mato Lovrak“ iz Velikog Grđevca.

■ Napisala: Slavica TRGOVAC MARTAN, glavna urednica Alfa radija ■