Iz školskog svijeta
ODRŽANA JE 21. INOVA MLADI 2021.
Zlato za vukovarske gimnazijalke Emu i Laru
objavljeno: 8. lipnja 2021.

Na događanju INOVA MLADI 2021. vukovarske su gimnazijalke Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović osvojile zlatnu medalju svojim projektom Na Teslinoj viziji bežičnog – No wires no problem.

Vukovarske gimnazijalke Ema i Lara sudjelovale su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe – INOVA MLADI. To je 21. po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem koja svojim djelovanjem okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizator je ovog prestižnog događanja Savez inovatora Zagreba, a ovogodišnja je svečanost dodjele nagrada organizirana u Zagrebu, u Narodnom sveučilištu “Dubrava”.

Nakon teške školske godine 2020./2021. s bitno smanjenim mogućnostima nastave uživo, a tako i prilikama za praktičnu nastavu, 21. izdanje INOVE MLADI dostiglo je zavidnu razinu s čak 250 izložaka, rezultata rada 307 učenika i studenata i njihovih 94 mentora iz 26 osnovnih škola, 19 srednjih i dvaju fakulteta.

Učenice 1. razreda Gimnazije „Vukovar“ Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović natjecale su se u kategoriji Srednje škole i za svoj projekt „Na Teslinoj viziji bežičnog – No wires no problem“ osvojile zlatnu medalju.

Iako obilježena socijalnom distancom 2021. godina donijela je brojne novosti vezane uz digitalnu tehnologiju te je proglašena godinom bežičnog upravljanja i povezivanja. U skladu su s tim Ema i Lara kombinacijom izravnih i virtualnih susreta te brojnim aktivnostima: igrom, učenjem i stvaranjem kreirale mali vozni park od tri vozila daljinski upravljana putem Bluetooth glasovnog i manualnog upravljanja te putem NRF24L01 komunikacijskog modula i joysticka.

Vozila su temeljena na Teslinoj razradi uređaja za bežični prijenos signala kojim je genij za budućnost postavio temelje današnjih radio i mobilnih komunikacija te otvorio put razvoju potpuno novih grana elektrotehnike, automatike, daljinskog upravljanja. Budući da Ema i Lara aktivno sudjeluju u eTwinning projektu „Pristupačnost digitalne tehnologije osobama s posebnim potrebama“, stvorile su vozila kojim se zahvaljujući tehnološkim rješenjima mogu koristiti i djeca s teškoćama u razvoju što ih čini ravnopravnim i aktivnim sudionicima odgojno-obrazovnog procesa koji poštuje njihove potrebe, mogućnosti i sposobnosti.

Na polju je elektronike bežično povezivanje i upravljanje jedno od vodećih ostvarenja tijekom zadnjih 25 godina, a postignuti rezultati nisu samo važni sa znanstvene točke gledišta već i s aspekta utjecaja na cjelokupno naše društvo. U tehnološki visoko razvijenim zemljama već postoje odgovori na izazove u području pametne mobilnosti, a nove paradigme pružaju rješenja u vidu električnih, povezanih i autonomnih vozila.

Nikola Tesla, čije je ime postalo sinonim za čudesna otkrića, jednom je prilikom zapisao: „Naši prvi pokušaji sasvim su instinktivni, puni mašte, živi i nedisciplinirani. Što smo stariji, razum se sve više potvrđuje i mi postajemo sve sistematičnijima i promišljenijima. Ali, ti rani poticaji, iako tada nedjelotvorni, vrlo su značajni i mogu uobličiti naše prave sudbine.“

Poticanje djece od najmlađih dana na ciljane aktivnosti ima velik utjecaj na daljnji razvoj njihovih vještina i interesa. Tako sklapanje i programiranje visoko inteligentnih robotskih vozila postaje prediktor razvoja spacijalnih sposobnosti važnih za razumijevanje matematičkih i inženjerskih koncepata, koji u kombinaciji s Arduino tehnologijom, čine dobitnu kombinaciju. Rad Arduino tehnologijama zasigurno je jedan od kreativnih načina stjecanja novih znanja i vještina i prilika da učenici ostvare svoje potencijale stvaranjem i izradom kreacija zlata vrijednih!

■  Pišu:  Sanja Pavlović Šijanović i Davor Šijanović | Gimnazija Vukovar ■