Iz stranih medija
OBRAZOVANJE NA DALJINU
Besplatni mrežni tečajevi
objavljeno: 27. kolovoza 2020.

Ako želite pristupiti besplatnim mrežnim tečajevima, sa stranice Educational Technology and Mobile Learning donosimo recenziju sedam mrežnih izvora koji su u ponudi poznatih sveučilišta i organizacija. Tečajevi su u pravilu na engleskome jeziku, kao i priložene poveznice.

Danas vam donosimo nekoliko platformi koje će vam pomoći da vrijeme tijekom pandemije što bolje iskoristite za svoje obrazovanje na mreži. Stranice nude besplatne mrežne tečajeve s nekih od najboljih sveučilišta na svijetu. Pronaći ćete tečajeve koji pokrivaju različita sadržajna područja, od informatike do sociologije.

EdX – Online Courses

EdX nudi interaktivne satove na mreži i otvorene internetske tečajeve s najboljih svjetskih sveučilišta, fakulteta i organizacija. Ovdje ćete pronaći tečajeve sa sveučilišta kao što su  MIT, Harvard, Berkeley, UT i mnoga druga. Teme uključuju biologiju, poduzetništvo, kemiju, informatiku, ekonomiju, financije, elektroniku, inženjerstvo, hranu i prehranu, povijest, humanističke znanosti, pravo, književnost, matematiku, medicinu, glazbu, filozofiju, fiziku, znanost, statistiku i još mnogo toga. EdX je neprofitna mrežna inicijativa koju su osnovala Sveučilišta Harvard i MIT.

Coursera

Coursera vam nudi više od 1000 tečajeva i specijaliziranih videotutorijala na kojima je radilo više od 140 najboljih fakulteta i sveučilišta na svijetu. Unaprijedite svoju karijeru ili nastavite svoje obrazovanje tako da svladate znanja poput programiranja, podatkovnih znanosti, fotografije i glazbe.

Udemy

Udemy je globalno tržište za mrežno učenje i poučavanje gdje više od 13 milijuna učenika i studenata uči nove vještine te postiže svoje ciljeve zahvaljujući kolekciji od 40 tisuća tečajeva koje pružaju vrhunski stručnjaci. Bez obzira na to želite li napredovati u svojoj karijeri ili pronaći novi hobi, Udemy vam nudi sve to na jednom mjestu.

Class Central

Class Central još je jedna platforma na kojoj možete pronaći širok niz besplatnih mrežnih tečajeva sa sveučilišta kao što su Stanford, Harvard i MIT. Svi su tečajevi zamišljeni prema određenom predmetu, od informatičke znanosti do društvenih znanosti.

Khan Academy

Khan Academy nudi vježbe, tutorijale i personalizirano sučelje za učenje koje osnažuje učenike da uče vlastitim tempom unutar i izvan učionice. U ponudi su tečajevi iz matematike, znanosti, programiranja, povijesti, povijesti umjetnosti, ekonomije i još mnogo toga. Također, možete pronaći tečajeve iz matematike namijenjene djeci i mladima od vrtićke do srednjoškolske dobi. U primjeni je adaptivna tehnologija koja identificira prednosti i nedostatke u učenju. Partneri su institucije poput NASA-e, Muzeja moderne umjetnosti, Kalifornijske akademije znanosti te MIT-a, koje nude specijalizirani sadržaj.

Open Yale Courses

Open Yale Courses pruža besplatan i otvoren pristup selekciji uvodnih tečajeva koje pružaju istaknuti profesori i akademici pri Sveučilištu Yale. Cilj projekta je proširiti pristup edukacijskim materijalima za sve one koji žele učiti.

MIT Open Courseware

MIT OpenCourseWare (OCW) mrežno je utemeljena publikacija koja pruža gotovo sveukupan nastavni sadržaj Sveučilišta MIT. Poučavatelji imaju prigodu poboljšati svoje kolegije, predmete i programe, što njihove škole čini učinkovitijima; učenici mogu pronaći dodatne izvore koji će im pomoći da uspiju; samostalni pristupnici mogu obogatiti svoje živote te iskoristiti sadržaj da bi naučili više o najvećim izazovima današnjega svijeta, poput održivoga razvoja, klimatskih promjena te pronalaska lijeka protiv raka.

■ NAPOMENA ■ Kanada: Educational Technology and Mobile Learning – kanadska mrežna stranica (blog) koju uređuje skupina kanadskih učitelja nudeći stručne sadržaje u području obrazovanja, s osobitim naglaskom na primjenu tehnologije u nastavi ■ izvornik: educatorstechnology.com