Iz stranih medija
ZAVODLJIVI DETALJI ŠTETE KRAĆIM LEKCIJAMA MEĐU KOJIMA SU I AKTUALNE LEKCIJE NA MREŽI KOJE TEŽE BITI ŠTO KRAĆE I SADRŽAJNIJE
Kada zabavne priče i efektni videozapisi ometaju učenje?
objavljeno: 13. rujna 2020.

Provedeno je istraživanje o metodama u nastavi kojima se učitelji povremeno služe, a koje se temelje na uvođenju i primjeni efektnih videozapisa ili priča kojima se nerijetko poučavanje udaljava od glavne teme. Štete li takvi postupci rezultatima učenja? – Učitelj i autor Andrew WATSON govori o tome na temelju rezultata objavljene studije.

Kao učitelj engleskoga jezika uživam u [gotovo] svemu što poučavam. Volim raspravljati o Macbethu, poučavati snažnom [izražajnom/kreativnom] pisanju i rasčlanjivati englesku gramatiku. [Ali stvarno!]

A moji učenici? Oni i ne [uživaju] toliko.

Oni su dobrodušna družina, stoga ljubazno slijede moj entuzijazam. Ali katkad osjećam da bih trebao oživjeti temu nekom dobrom pričom, slikama ili videozapisom.

Ako naš razgovor o Macbethu uđe u prazan hod, možda ću početi priču o smiješnoj pogrešci glumca u nedavnoj izvedbi drame Vještice iz Salema [The Crucible].

Ako se učenici nikako nisu u stanju usredotočiti na razliku između predikatnog nominativa i predikatnog pridjeva, možda ću oponašati glas glavnoga junaka iz filma Kum i zamoliti ih da pokažu poštovanje prema familiji. [Obožavaju kad to činim…]

Ali postavlja se pitanje: Pospješuju li u konačnici ti smiješni/šokantni/intrigantni sporedni puteljci učenje ili mu štete?

ZAVODLJIVI DETALJI

U svijetu istraživačkoga rada, te dodatke zovemo „zavodljivim detaljima“.

Na primjer, plan sata može biti fokusiran na geološke sile koje uzrokuju erupciju vulkana. Iskustvo mi govori da ta lekcija sama po sebi može biti naporna pa ju počinjem pričom o erupciji vulkana Krakatoa koja je ubila više od 35 tisuća ljudi.

Možda ću izdvojiti poneku sliku Vezuva, erupcije koja je pokopala i očuvala cijeli jedan rimski grad.

U tom slučaju moje priče oživljuju opću temu: „Vulkani su izrazito smrtonosni!“, ali ne doprinose specifičnom cilju učenja: „Koje su geološke sile koje uzrokuju erupcije vulkana?“

Takve su priče „zavodljive“, ali ne i, reći ćemo, „sadržajne“ u svom doprinosu nastavnoj jedinici i nastavi [učenju].

Ta tema izaziva veliko znanstveno zanimanje što je rezultiralo mnogim publikacijama. Nedavno su Dr. NarayanKripa SUNDARARAJAN [Kripa SUNDAR] i Dr. Olusola ADESCOPE objavili metaanalizu koja je objedinila podatke iz 68 različitih eksperimenata.

Što su naučili [tj. zaključili, do kakvih su spoznaja došli]?

MNOGO PITANJA I KORISNI ODGOVORI

S obzirom na velik broj istraživanja koje je bilo potrebno ispitati, istraživači su uspostavili mnogo načina [pitanja] za rasčlanjivanje podataka.

  • Kakav je utjecaj vrste „zavodljivoga detalja“: slike, videozapisa ili zvučnoga zapisa?
  • Je li bitno na koji način istraživači mjere konačno učenje [krajnji rezultat učenja/znanje]?
  • Utječe li u različitoj mjeri javlja li se „zavodljivi detalj“ na početku, u sredini ili na kraju nastavne jedinice?
  • Ima li utjecaja jesu li učenici imali prethodno znanje o temi o kojoj se govori?

S obzirom na toliko mnogo varijabla [mnogo više nego je upravo napisano], Sundararajan i Adesope došli su do brojnih zaključaka o kojima je potrebno izvijestiti. Umjesto da ih sve popišem, izdvojit ću nekoliko koji su mi se učinili od većega značenja.

PRVO: Zavodljivi detalji jesu bitni. No oni ipak [paradoksalno], zapravo, ometaju učenje. Ovisno o varijabli koju su proučavali, istraživači su otkrili različit opseg učinka. Ipak, prilično dosljedno, dodatne, „zavodljive“ informacije umanjuju konačni rezultat učenja.

DRUGO: Trajanje lekcije je bitno. Točnije, zavodljivi detalji imaju znatan učinak u kratkim lekcijama [kraćima od 5 minuta] oduzimajući od kvalitete naučenoga, ali nemaju statistički bitan učinak u lekcijama duljeg trajanja [duljima od 10 minuta].

Praktično govoreći, to znači da tipična lekcija u učionici [koja rijetko traje manje od pet minuta] neće bitno patiti uključivanjem zavodljivih detalja.

Ali – i ovo je bitna iznimka – trenutačna klima poučavanja na mreži mogla bi nas potaknuti na stvaranje kratkih lekcija. U takvim lekcijama, „zavodljivi“ detalji imat će utjecajan  ometajući učinak.

TREĆE: Metaanaliza upućuje na to da sugestivni detalji stvaraju veće poteškoće novacima nego stručnjacima ili čak učenicima koji imaju neka osnovna znanja o temi. Dakle, kako mi je napisao dr. Sundararajan: „Možda nije dobro primjenjivati zavodljive detalje pri izlaganju novoga sadržaja, ali, isto tako, nije ni previše loše primjenjivati ih pri ponavljanju već istumačenih i uvježbanih tema i sadržaja.“

ŠTO JE UČITELJIMA ČINITI?

Za početak, trebali bi slijediti riječi istraživača: „Učitelji bi trebali svesti na najmanju moguću mjeru upotrebu zavodljivih detalja u svojim tumačenjima [poučavanju novog sadržaja].“

To posebno vrijedi ako takvi detalji mogu:

  • odvratiti pozornost učenika od bitnih ideja o kojima se raspravlja
  • podsjetiti učenike na prethodne zablude koje želite poništiti
  • zauzimaju mnogo prostora [recimo, dijagram na stranici]
  • primjenjuju se u relativno kratkoj lekciji.

DRUGI PRISTUP: Preradite detalje na način da ih izravno povežete s glavnim ciljem učenja. Dakle, umjesto da usmjerite priču o Vezuvu na uništenje koje je izazvao, razgovarajte o rimskim predodžbama o uzrocima vulkanskih erupcija. Ta mitska objašnjenja nisu potpuno točna, ali upućuju na znanstvena istraživanja, a mogu se čak i poklopiti s njima.

JOŠ JEDAN PRISTUP: Ne morate se previše uznemiravati. Zavodljivi detalji ne uništavaju trajno svaku mogućnost razumijevanja. Ako se pogrešno primjenjuju, mogu stajati na putu učenju. Ali kao što znaju svi učitelji, učenicima je katkad potreban živahan predah kako bi se malo razvedrili. Sve dok te detalje primjenjujemo štedljivo i promišljeno, ne moramo paničariti zbog povremenoga skretanja na sporedne staze.

Usput: Nisam jedini koji tako misli. Kad sam dr. Sundararajan e-poštom poslao pitanja o metaanalizi, dio njezina odgovora bio je:

„Mislim da je ključno da učitelji zapamte da je učinak zavodljivih detalja prilično mali i da ne trebaju osjećati krivnju više nego što je to potrebno – izbjegavajte zavodljive detalje kada god je to moguće.

Ako je vašim učenicima potreban smijeh, uvedite zavodljive detalje i budite svjesni da možete ponoviti sadržaj drugim pristupima kako biste utvrdili naučeno.

U skladu s tim, imajte na umu da su djeca – djeca i katkad im jednostavno morate dopustiti da obrade [procesuiraju] ometajuće čimbenike na nastavi te krenu iznova.“

DRUGIM RIJEČIMA: Zavodljivi detalji su bitni, ali bitne su i druge stvari. Sve dok imamo na umu to istraživanje s obzirom na odluke o poučavanju, s vremena na vrijeme dobrodošao je i razgovor o izrazito smrtonosnim vulkanima.

■ NAPOMENA ■ piše: Andrew WATSON, dugogodišnji učitelj engleskoga jezika, 2011. godine stekao znanstveni doktorat na Harvardu, voditelj radionica za učitelje, roditelje, učenike i osobe zaposlene u obrazovanju, autor i urednik  ■  SAD: Learning & the Brain – povezuje učitelje s najnovijim istraživanjima i praksom utemeljenom na dokazima u svrhu unaprijeđenja poučavanja ■ izvornik: learningandthebrain.com