Iz stranih medija
PLANIRANJE ZA SLJEDEĆU ŠKOLSKU GODINU UZ NEIZVJESNOST
Mi smo rock-zvijezde u obrazovanju
objavljeno: 6. srpnja 2020.

Učitelji, zdravo! U ovom članku želim razgovarati o nečemu o čemu nitko zapravo ne želi razgovarati, a to je sljedeća školska godina. Velika je nepoznanica kako će zaista izgledati i kakva će biti uloga nas kao učitelja. Ipak sam željela iznijeti neka svoja razmišljanja po tom pitanju i dati vam do znanja da će sve biti u redu.

Čudno je završiti školsku godinu u ožujku. Nismo se stigli oprostiti od svojih učenika, morali smo prikupiti sve resurse za poučavanje na daljinu što smo brže mogli i općenito smo se našli u vrlo lošoj situaciji. Nije bilo zabavno ni za koga. Imali smo vrlo malo vremena da se „preselimo“ na mrežu i isplaniramo lekcije. Ako ste učitelj razredne nastave, to je bilo još teže. Mlađi učenici ne znaju kako se snalaziti na Googleu, Zoomu i ostalim platformama, stoga smo bili prisiljeni raditi s roditeljima. To je bila ludnica!

Na kraju školske godine obično završavam nedovršene poslove, ali i razmišljam o narednoj školskoj godini. Sastavljam popis svega što je potrebno obaviti kada se vratim u učionicu kako ne bih nešto zaboravila. Ali u ovom trenutku, da budem iskrena, moja učionica ne izgleda spremno za sljedeću školsku godinu.

Što da radim kad ne znam što očekivati? Trebam li pospremiti sve materijale i nadati se da ću sljedeće godine dobiti priliku raspremiti ih? Je li potrebno pripremiti oznake s imenima? Gdje ih postaviti? Koji će broj učenika smjeti primiti jedna učionica? Je li potrebno osigurati mjesto za odlaganje maski? Tko zna? Ali činjenica je da nas tjeskoba ne vodi nikamo. Zato razmislimo o onome što znamo zasigurno i kako ćemo se za to pripremiti.

DIGITALNO UČENJE NE IDE NIKAMO

To kažem, to i mislim. Digitalno učenje nije nešto što ćemo baciti kroz prozor kada se na jesen vratimo u učionicu. Sigurna sam da ste otkrili mnoge sjajne aplikacije koje će služiti  vašim učenicima i nadam se da ćete ih upotrijebiti i na nastavi. Znam da sam ja otkrila mnoge digitalne sadržaje za svoje govorno područje i kurikul za književnost. Planiram nastaviti s tom praksom. Nastavit ću upotrebljavati BOOM.

ZANIMLJIVE DIGITALNE AKTIVNOSTI BIT ĆE KLJUČNE [ZA UKLJUČIVANJE UČENIKA]

Mi učitelji kreativni smo i kada se udružimo, događaju se sjajne stvari. U učionici često primjenjujem učenje u malim grupama. Jedina stvar kojom se ranije nisam koristila u radu s malim grupama je tehnologija. Međutim, uz upotrebu Boom Cards i ostalih aplikacija koje se sada nude u mojem programu, u mogućnosti sam ponuditi zanimljive digitalne aktivnosti. Prednost je tih aplikacija što mi omogućuju praćenje učenika koji su uključeni i njihovih rezultata.

Također često se koristim YouTubeom za čitanje priča naglas. Smatram da je to također nešto što može uključiti moje učenike na nastavi. Volim čitati priče naglas i volim čitati mojim učenicima, međutim katkad jednostavno nisu raspoloženi za to. Mogućnost slušanja i gledanja priče na ekranu ili pametnoj ploči čini lekciju zabavnijom!

SOCIJALIZACIJA ĆE POSTATI JEDAN OD KLJUČNIH ELEMENATA

Djeca su društvena bića. Vole provoditi vrijeme zajedno i razgovarati. Vole se igrati i smijati. To je nešto što moramo ponuditi učenicima u slučaju da ponovno budemo pozvani poučavati na daljinu. Jedan od načina na koji to možemo učiniti je tzv. družina za ručak ili nešto slično. To su digitalna okupljanja gdje se učenici i učitelji sastaju kako bi čavrljali, ručali zajedno, podijelili iskustva i zabavili se.

Znam da su lekcije bitne i moramo prenijeti znanje, ali baš kao i u školi, djeci je potrebna stanka. Pružajući im vrijeme za neobavezni razgovor i podjelu iskustava dajemo im osjećaj normalnosti, makar i putem računala. Jezične su vještine također od velikog značenja za mlađe učenike i na taj im način možemo pomoći razvijati ih.

DRŽITE SE ONOG ŠTO ZNATE I POJEDNOSTAVNITE STVARI

Evo kako stoje stvari: upravo smo preživjeli dva mjeseca poučavanja na daljinu. Isprva nismo znali u što se upuštamo, ali smo se prilagodili i pronašli način kako se nositi s tim i očuvati zdrav razum. Ne otkrivajte toplu vodu kada se najesen vratite poučavanju. Molim vas.

Držite se onog što znate i ostanite dosljedni tomu. To će vam olakšati stvari kada je u pitanju planiranje lekcija. Ako se vratite u učionicu, vratite se starom rasporedu. Ne pokušavajte sve učiniti novim jer ne želite sagorjeti za tri mjeseca.

Ako su vam potrebne svježe ideje, možete posjetiti moju prijateljicu Saru na portalu https://littlelearningcorner.com/blog  

Ona ima sjajne i jednostavne ideje za koje nije potrebna velika priprema.

BUDITE BLAGI PREMA SEBI I SVOJIM UČENICIMA

Zapamtite da smo svi ljudi i ono što nam se dogodilo u ožujku je užasno. Nemam drugu riječ kojom bih to opisala. Nekim je učenicima škola sigurno mjesto i to im je iznenada oduzeto. Mnogi su učitelji svakog dana dolazili u školu spremni mijenjati živote i graditi odnose, a putem ekrana je to bilo teže nego ikad.

Zastanite i sjetite se da ćemo se svi ponovno sastati i suočiti s poteškoćama. Možda ne u isto vrijeme i na isti način, ali neki će vaši učenici biti u zaostatku ili će za njih ljestvica koju trebaju preskočiti biti previsoko postavljena, zato budite blagi i budite tu za njih.

Isto vrijedi i za vaše kolege. Bit će teško vratiti se u učionicu pa i tada kada ste uzbuđeni zbog toga. Uz to će biti iscrpljujuće, ali će vrijediti!

MI SMO ROCK-ZVIJEZDE U OBRAZOVANJU

To je sve što zapravo želim reći o poučavanju na daljinu i narednoj školskoj godini. Mi smo zvijezde. Mi se prilagođavamo svemu što nas snađe i uvijek poželimo dobrodošlicu svojim učenicima raširenih ruku. Zapamtite samo da vi to možete!

BRIGA UČITELJA O SEBI OD VEĆEG JE ZNAČENJA NEGO IKADA

U tim vremenima prelaska na poučavanje na daljinu, neizmjerno je bitno voditi brigu o sebi. Morate odlučiti na koji ćete način napuniti baterije i odmoriti se kada niste na radnom mjestu. Dajte sve od sebe da ne morate raditi vikendom i odvojite vrijeme za sebe i obitelj.

Profesionalni savjet: Slaba ili nikakva priprema je vaš prijatelj!

U svojoj trgovini na platformi Teachers Pay Teachers imam prekrasnih materijala koji zahtijevaju malo ili nimalo pripreme.

Pogledajte i označite me na društvenim mrežama ako ih budete primjenjivali u svojoj učionici.

■ NAPOMENA ■ SAD: Classrooms and Cats – mrežna stranica (blog) učiteljice Erin CUSTER  izvornik: classroomsandcats.com