Iz stranih medija
DAKTILOGRAFIJA I RAD NA TIPKOVNICI ■ NAUČITE TIPKATI BRZO I PRECIZNO
Najbolji alati za razvoj vještina služenja tipkovnicom za učitelje i učenike
objavljeno: 28. lipnja 2020.

Nakon desetaka sati provedenih u iskušavanju programa za tipkanje, učiteljima i učenicima preporučujemo TypingClub i Typing.com.

Sposobnost brzog i preciznog tipkanja donosi očigledne praktične prednosti, ali i više od toga. Lekcije tipkanja pomažu učenicima u pravopisnim znanjima i razumijevanju riječi te oslobađaju kognitivni prostor kako bi se učenici mogli usredotočiti na ono što žele izraziti. Iako daktilografija možda nije najuzbudljiviji predmet, mrežni su se programi razvijali godinama čineći usvajanje te vještine zabavnijim i smislenijim. Kako bismo vam pomogli odabrati najbolji program za primjenu u nastavi, detaljno smo istražili neke od najboljih alata na tržištu i odabrali najbolje od najboljeg.

NAŠ IZBOR

Ovo su alati koji su na našem testiranju postigli najbolju ocjenu i za koje smatramo da obuhvaćaju sve što tražite u jednom alatu za usavršavanje vještine tipkanja.

Najbolju ukupnu ocjenu (zbroj pojedinačnih ocjena svakog kriterija) dobio je:

TypingClub

Sjajan izbor pomoći učenicima u ovladavanju vještina rada na tipkovnici. Taj program ima sve. Počinje kratkim lekcijama koje uključuju provjeru brzine i točnosti (vaše trenutačne vještine tipkanja). Zabavni videozapisi između lekcija fokusirani su na vještinu i učenici primaju izravnu povratnu informaciju. Za ostvaren napredak nagrađuju se značkama te mogu prelaziti s lekcije na lekciju kako im odgovara.

TypingClub nudi mnoštvo tečajeva uključujući i planove kreiranja animirane priče koji omogućuju učenicima stvaranje vlastite priče koja će ih pratiti tijekom njihova rada na tipkovnici i svladavanja vještine tipkanja.

Možete dobiti veliku količinu podataka o učenikovoj izvedbi uključujući prepoznavanje snažnih i problematičnih tipaka, trajanje vježbe, pa i aktualne odgovore (ispravke) koji će učenicima pružiti mogućnost poboljšanja. Učitelji mogu uključiti i dodatne opcije poput glasa, veličine fonta, čitača zaslona i druge.

Struktura igre, povratne informacije i nagradne značke čine TypingClub našim prvim izborom iskustva kojem ćete se poželjeti vratiti.

Drugo mjesto zauzima potpuno besplatan alat:

Typing.com

Naši ga kritičari često preporučuju. Typing.com pruža učiteljima besplatnu alternativu nekim drugim alatima s našeg popisa. Opširne i zabavne lekcije namijenjene su svima – od početnika do naprednih učenika. Program se ističe odmakom od tradicionalnih uputa koje se temelje na poučavanju po redovima tipkovnice. Umjesto toga, Typing.com počinje od  F, J i tipke za razmak, zatim prelazi na U, R, i K, te kasnije dodaje i ostale tipke.

Podatci o izvedbi, pozitivan poticaj i bogate opcije uređivanja upotpunjuju doživljaj. Dok učenici ciljaju na ocjenu od pet zvjezdica, učit će nove vještine na putu k potpunom ovladavanju rada na tipkovnici.

Typing.com ima obilje dodatnih lekcija za vježbu. To uključuje sedam igara, vježbe za rad na dijelu tipkovnice s brojkama (krajnji desni dio tipkovnice), medicinske izraze, šale, vježbe za rad s problematičnim tipkama po izboru te priče „Odaberi svoju pustolovinu“.

Registracija uklanja reklame i omogućuje učiteljima neograničeno čuvanje podataka.

Dodatne preporuke

Ovi alati nalaze se visoko na ljestvici korisnih te ih, ovisno o vašim potrebama, vrijedi pogledati.

Najbolji izbor za široku upotrebu škole ili okruga svakako je >

EDUTYPING

U tijesnoj utrci za prvo mjesto, tom je alatu pobjeda izmaknula za dlaku. Iako nije smišljen za pojedinačnu uporabu, ima sve što je potrebno jednoj školi ili okrugu za uvođenje sveobuhvatnog programa daktilografije. Temeljit kurikul uključuje opsežne lekcije, vježbe, testove s vremenskim ograničenjem i druge značajke. Zabavne igre podupiru lekcije, povratna informacija u realnom vremenu daje bodove za točnost i brzinu, a bogata nadzorna ploča pomaže u uspostavljanju ciljeva i ocjenjivanju.

Učenici bi mogli biti zastrašeni dugim lekcijama, međutim, učitelji imaju niz mogućnosti prilagodbe lekcija učeničkim potrebama, uključujući promjenu smjera lekcije za napredne učenike, stvaranje prilagođenih lekcija i testova s vremenskim ograničenjem, ograničavanje tipaka kojima se učenici mogu koristiti i još mnogo toga.

Za jedinstveno upoznavanje s vještinom tipkanja, ne tražite dalje od

EPISTORY – TYPING CHRONICLES

Ta akcijska/pustolovna igra zahtijeva od igrača tipkanje kako bi aktivirali predmete ili se upustili u borbu protiv čudovišta dok se kreću po svijetu, prelaze na višu razinu i napreduju kroz priču.

Težina se prilagođuje vještini igrača, igra prati točnost i brzinu tipkanja, a djeca mogu vježbati i na više jezika. Nije nužno namijenjen za rad u učionici i nema lekcija za početnike, ali se učitelji svejedno mogu koristiti njime kako bi unijeli raznovrsnost u vježbu tipkanja.

Dobra opcija za zaslone osjetljive na dodir > TapTyping – Trainer Trainer.

TapTyping pomaže učenicima vježbati tipkanje po ekranu na dodir, ali namijenjen je samo Appleovim sustavima za mobilne uređaje poput iPhonea i iPada. Ne nudi veliku količinu lekcija i nije sveobuhvatan kao neki drugi ovdje spomenuti alati, no TapTyping ima jednu jedinstvenu značajku: toplotna karta signalizira crveno kada prst učenika promaši ispravnu tipku i zeleno kad ju pogodi. Ta nova metoda povratne informacije može nadahnuti učenike da se nastave truditi i napredovati.

KRITERIJI KOJE SMO UZELI U OBZIR

Alati koje smo istaknuli samo su mali dio svega što smo razmatrali. Ako želite procijeniti samostalno, u nastavku možete naći popis svih alata koje smo uzeli u obzir.

Najbolje igre za vježbu tipkanja

Možete upotrijebiti tražilicu našeg portala kako biste pretražili našu arhivu recenzija.

NAŠI KRITERIJI:

Kako bismo lakše organizirali našu procjenu alata za tipkanje i rad na tipkovnici, razmotrili smo nekoliko ključnih značajka i funkcija:

  • pristup učenju
  • povratne informacije i izvještavanje
  • opcije uređivanja postavka
  • raznolikost aktivnosti
  • mogućnosti utvrđivanja naučenog i vježbe
  • dizajn i opcije uključivanja učenika
  • cijene
  • dostupnost platforme.

ZAŠTO NAM VJEROVATI?

Naš tim urednika i recenzenata (koji čine sadašnji ili bivši učitelji i/ili istraživači) za ovaj su članak pregledali na desetine programa za razvoj vještine tipkanja i rada na tipkovnici te su suzili izbor na dvanaest alata koje su uzeli na dublju procjenu i razmatranje.

Svaki program prolazi kroz rigorozan postupak procjene, od strane recenzenta i urednika. To uključuje praktično testiranje (katkad i u učionicama ili u drugim stvarnim uvjetima), ocjenjivanje prema postavljenom obrascu koji se sastoji od 15 točaka (kriterija), komunikaciju s programerima i drugim učiteljima te na kraju pismenu recenziju.

Također konzultiramo našu bogatu arhivu recenzija s terena koju su stvarali aktivni učitelji. Konačno, svaka je aplikacija doživjela najmanje četiri do šest sati testiranja i procjene.

■ NAPOMENA ■ SAD: Common Sense – neprofitna organizacija kojoj je cilj osigurati dobrobit i sigurnost djece u digitalnom okružju ■ izvornik: commonsense.org ■ photo by Shutterstock  ■