Iz stranih medija
APLIKACIJE ZA ANDROID
Naučite tečno govoriti engleski iz svoga doma
objavljeno: 12. svibnja 2020.

Jedna od glavnih poteškoća s kojom je bila suočena predinternetska generacija učenika engleskoga bilo je vježbanje jezika u stvarnim situacijama s izvornim govornicima. Vježba je ključ u učenju bilo kojeg jezika, a još je vidljivija pri učenju fonološki složenih jezika poput engleskog.

Zahvaljujući digitalnoj revoluciji i društvenim mrežama, učenici sada mogu komunicirati s izvornim govornicima i povezati se s drugim učenicima iz cijelog svijeta a da pritom ne  moraju izići iz svojih domova. To je osobito korisno u vremenu pandemije i izolacije kada učenje na daljinu postaje norma.

U nastavku donosimo kolekciju aplikacija za android koje će vašim učenicima, ili vašoj djeci, pomoći da poboljšaju engleski izgovor. Te aplikacije nude niz aktivnosti za slušanje i govor, vježbanje razgovora, fonetske vježbe i još mnogo toga. Ako tražite klasične aplikacije za učenje engleskoga, pogledajte ovaj popis.

■   ENGLISH CONVERSATION PRACTICE

Kao što joj i ime govori, uz aplikaciju Razgovorne vježbe učenici mogu vježbati te poboljšati govorne vještine. Aplikacija nudi više od 200 lekcija iz govornih vještina  uključujući vježbe slušanja, kvizove koji provjeravaju razumijevanje, snimanje razgovora i drugo.

■   ENGLISH SPEAKING PRACTICE

Govorne vježbe pomoći će vam u govoru i slušanju, a istovremeno izgraditi  samopouzdanje u razgovorima s engleskim govornicima. Aplikacija nudi osnovne govorne lekcije za početnike i govorne lekcije za početnu razinu poslovnoga engleskog.

■   SPEAK ENGLISH FLUENTLY

Ako tražite aplikaciju koja će poboljšati vaše govorne i slušateljske vještine i pomoći vam da govorite tečnije, aplikacija Tečno govori engleski savršena je za vas. Aplikacija nudi popis učestalih riječi i izričaja zastupljenih u svakodnevnim razgovorima.

■  ELSA SPEAK: ENGLISH ACCENT COACH

Za one koji žele naučiti kako govoriti američki engleski, aplikacija nudi:

■ program usklađen s govornom razinom, stoga se možete usredotočiti na potrebne riječi

■ učenje izgovora više od 2000 najpopularnijih engleskih riječi

■ mogućnost otkrivanja koje ste riječi pogrešno izgovarali

■ primitak povratnih informacija o tome kako pomicati jezik i usne da biste  popravili izgovor

■ vježbanje izričaja iz svakodnevnog života, poput onih zastupljenih na radnom mjestu, tijekom intervjua i na putovanjima

■ vježbanje u opuštenom okruženju bez straha da ćete se osramotiti pred drugima  

■ praćenje napretka i vježbanje riječi na kojima ste zapeli

■ brz dolazak do rezultata: 27 sati vježbanja primjenom ponuđene aplikacije jednako je sveučilišnom tečaju engleskog jezika u Americi, a pritom ćete steći odličan izgovor i naučiti pravilan naglasak

■  ENGLISH PRONUNCIATION

Još jedna korisna aplikacija koja će vam pomoći usavršiti govorne vještine. Uz nju možete naučiti:

■ izgovarati standardne samoglasnike i suglasnike

■ znakove za prepoznavanje suglasnika i samoglasnika

■ naglaske

■ znakove za određivanje mjesta naglaska

■ govoriti engleski kao izvorni govornik

■ snimiti i analizirati loš izgovor

■ odabrati standardni izgovor engleskih riječi

■ pisati engleske riječi kako se izgovaraju

■ pretraživati prema naglasku.

■ NAPOMENA ■ Kanada: Portal Educational Technology and Mobile Learning nudi besplatne edukacijske mrežne alate i mobilne aplikacije za učitelje i edukatore. Vodi ga tim predanih učitelja iz Kanade. izvornik: educatorstechnology.com ■ photo by Shutterstock   ■