Iz stranih medija
TRI NAČINA KAKO UČITELJI ČUVAJU PROFESIONALNI INTEGRITET
Povjerenje, iskrenost i vjerodostojnost – tri su ključne osobine
objavljeno: 29. lipnja 2020.

Vaš profesionalni integritet jedan je od najbitnijih čimbenika učiteljske karijere. Integritet i profesionalnost veziva su koja školu čine jakom i kompetentnom. Nema sumnje da ćete naići na situacije zbog kojih ćete posumnjati u sve što ste znali o tome što znači biti profesionalac i lider u obrazovanju, ali ako u tom trenutku sačuvate svoj integritet, to će vas učiniti cijenjenim učiteljem kojeg poštuju kako kolege i učenici, tako i roditelji.

POSTUPITE ISPRAVNO

Kao učitelj često ćete se naći u situaciji koja će staviti na kušnju vaše strpljenje, vašu dobru volju i vjeru u sve što činite kao učitelj. Svi želimo učiniti ono što je ispravno, ali mnogi učitelji, na žalost, pokleknu pred izazovom moći koji ih mami da se popnu stubu više na ljestvici uspjeha koja se ukaže na horizontu.

Ne dopustite da upadnete u igre moći i političkoga trvenja unutar škole i uvijek se upitajte postupate li ispravno. Kritički preispitajte sve nove strategije i trendove koji se pojavljuju imajući na umu utjecaj koji bi mogli imati na vaše učenike.

Ogradite se od situacija u kojima se vaši kolege „bacaju pod vlak“ i postupajte prema njima pravedno umjesto da si dopuštate da budete uvučeni u laži, obmane i pogrešna tumačenja.

VJERUJTE U SVE SVOJE UČENIKE

Katkad je teško suočiti se s grupom osmaša u kišno popodne usred tjedna, ali svaki učenik pred vama je jedinstven, darovit i – bez obzira na to pokazuje li to ili ne – želi uspjeti.

Svi oni imaju svoje mušice i različite osobine te zato u svakom od njih svjesno potražite dobru prirodu.

Vaša iskrenost i oduševljenje predmetom koji predajete, pridobit će njihovo poštovanje i osigurati njihovu uključenost u poučavanje dok ih vodite k cilju.

PREUZMITE ODGOVORNOST

Povjerenje, iskrenost i vjerodostojnost tri su ključne osobine istinskog profesionalnog integriteta, ali je za prihvaćanje vlastitih pogrešaka, bez pokušaja svaljivanja krivice na druge, potrebna i hrabrost. Preuzeti odgovornost za vlastite pogreške nije uvijek lako, ali je ispravno.

Ljudi s jakim profesionalnim integritetom nastoje postupati pravedno, pa i kada je to teško. Preuzeti odgovornost ne znači posipati se pepelom kada stvari ne idu u željenom smjeru, već zgrabiti prigodu da iz vlastita iskustva nešto naučite kako biste postigli osobni rast.

■ NAPOMENA ■ piše: Colin HILL, osnivač, novinar i urednik portala UKEdChat ■ UJEDINJENO KRALJEVSTVO: UKEdChat – portal namijenjen obrazovanju ■ izvornik: ukedchat.com