Iz stranih medija
PISANJE RUKOM KORISNO JE I NEZAMJENJIVO TIJEKOM CIJELOGA ŽIVOTA, ALI – DA BISTE IH SAČUVALI I UREDILI, BILJEŠKE MOŽETE I DIGITALIZRATI
Pretvorite rukom pisane bilješke u digitalni dokument koji je moguće uređivati
objavljeno: 30. srpnja 2020.

Pisanje rukom pomaže boljem pamćenju i razumijevanju ideje ili koncepta. Zato se ja, u svakodnevnom životu, služim fizičkim bilježnicama [rukom pisanim bilješkama] i ohrabrujem učenike da čine isto. Također potičem pretvaranje pisanih bilježaka u digitalni oblik [njihovu digitalizaciju] uz pomoć mobilnih aplikacija.

Tako piše Richard Byrne na svojoj mrežnoj stranici Practical Ed Tech, nagrađen autor tekstova o obrazovanju, osobito o edukacijskoj tehnologiji i njezinoj kvalitetnoj primjeni u radu s učenicima. Pretraživši i provjerivši što se sve nudi u spektru digitalizacije bilježaka, preporučuje tri aplikacije koje prijelaz iz pisane bilješke u njezinu digitalnu inačicu čine jednostavnom i uglavnom uspješnom.

Postoje mnoge aplikacije koje mogu digitalizirati fizičke bilješke. Slijede tri aplikacije kojima se aktivno koristim te ih preporučujem.

Office Lens & OneNote

Office Lens Microsoftova je besplatna aplikacija (za Android i dostupne inačice za iOS) uz pomoć koje svatko može snimiti bilješke te rukopis u njima pretvoriti u digitalni tekst kojim se može koristiti u Wordu i drugim Microsoftovim proizvodima.

Kada je riječ o digitalnoj bilježnici, Microsoft je daleko ispred onoga što nudi Google (govorim to kao netko tko više od desetljeća ima potvrdu Googleova certificiranoga učitelja). Najbolji primjer da je tako, OneNote uključuje opciju koja pretvara rukopis u tekst. Možete pisati rukom na mreži, radnoj površini računala ili mobilnoj inačici aplikacije OneNote i zatim taj rukopisni tekst pretvoriti u digitalni oblik. Uz pomoć aplikacije OneNote možete i preurediti rukom pisane bilješke.

Google Drive & Docs

Svi su moji učenici prijavljeni na račune G Suite for Edu (set integriranih aplikacija koje djeluju zajednički, npr. možete primiti poruku Gmail i odmah ju pretvoriti u događaj na Googleovu kalendaru ili dodati komentar u Docs i automatski primiti obavijest na Gmailu) te ih ohrabrujem da se koriste Google Driveom kako bi sačuvali slike svojih pisanih bilježaka. Kada, koristeći se mrežnim pretraživačem, pregledavaju te slike u Google Driveu, mogu ih desnim klikom otvoriti kao Googleov dokument (Google Doc). Odabirom te opcije, slika se otvara u obliku Googleova dokumenta, a ispod slike s originalnim bilješkama nalazit će se digitalni zapis utemeljen na pisanom tekstu iz originala. Treba napomenuti da će učenici koji imaju neuredan rukopis tom metodom dobiti mješovite rezultate (dio teksta neće biti pretvoren u digitalni oblik).

Post-it App

Post-it App kreirala je ista tvrtka koja proizvodi one male ljepljive papiriće razasute po mom radnom stolu. Aplikacija (dostupna za Android i uređaje iOS) omogućuje vam da snimite zbirku ljepljivih papirića koje želite digitalizirati. Nakon što ih fotkate, moći ćete digitalne inačice svojih ljepljivih papirića razvrstavati i grupirati. Zatim tako razvrstane ljepljivce ili skupine ljepljivaca možete pretvoriti u dokumente u PDF-u, PowerPointu ili Excelu. Pogledajte videozapis kako biste saznali kako funkcionira aplikacija Post-it.

■ NAPOMENA ■ Practical Ed Tech – mrežna stranica nagrađivanog blogera Richarda BYRENEA kojemu su u središtu interesa primjene tehnologije u obrazovanju ■ izvornik: practicaledtech.com