Iz stranih medija
UČENICI, UČITELJI, RAVNATELJI I RODITELJI O ISKUSTVU UČENJA NA DALJINU I POVRATKU U ŠKOLU
Širom Finske djeca se vraćaju u školu
objavljeno: 18. svibnja 2020.

Nakon više mjeseci učenja na daljinu i izoliranosti od prijatelja, mnogi učenici kažu kako im je laknulo kada im je dopušten povratak u školu.

Mladi diljem zemlje vratili su se u svoje učionice u četvrtak, prvi put nakon što je vlada sredinom ožujka  naredila zatvaranje škola nastojeći spriječiti širenje koronavirusa.

Učenici, učitelji i roditelji naučili su se nositi s novom svakodnevicom učenja na daljinu uz pomoć mrežnih alata za održavanje videokonferencija.

Krajem prošloga mjeseca, vlada je za 14. svibnja najavila otvaranje škola.

Ta je odluka izazvala zabrinutost pojedinih roditelja i nastavnika zbog širenja koronavirusa, a neki su planirali zadržati djecu kod kuće do 31. svibnja kada završava školska godina.

Veliki dan osvanuo je u četvrtak i sudeći prema opširnom istraživanju koje je provela YLE [Finska nacionalna radiotelevizija], samo je mali broj roditelja obavijestio školu da će njihovo dijete ostati kod kuće. Istraživanje pokazuje kako će oko 5 % djece ostati kod kuće. 

✿  Lohja

Vrata osnovne škole Ojamo u Lohji, malom gradu na jugu, otvorila su se u četvrtak u 8:15 ujutro. Ravnateljica škole Liisa RÖNTYNEN očekivala je kako će prvi dan biti divan, a učenica Lili LINDGREN složila se s tim.

„Lijepo je vratiti se u školu i vidjeti prijatelje“, rekla je Lili objašnjavajući kako je učenje na daljinu proteklih nekoliko tjedana prošlo dobro iako je u početku bilo malo nespretno. Njezina majka Raisa kazala je kako je prelazak na učenje kod kuće protekao iznenađujuće dobro za Lili i njezina dva brata.

„U početku je bila prisutna mala zbunjenost, ali su učitelji brzo naučili koristiti se različitim alatima za komunikaciju. Ali je također lijepo da se djeca mogu vratiti u školu i ponovno uhvatiti korak s dnevnom rutinom“, rekla je Raisa.

Povratak u školu Ojamo nije isti kao prije. Školski dan počinje i završava u etapama za različite razredne odjele. Obroci i odmor raspodijeljeni su tako da se okupljanje djece svelo na minimum.

„Također vodimo računa o fizičkoj distanci i higijeni ruku. Nastojimo čuvati zdravlje svih nas”, rekla je ravnateljica Röntynen napominjući kako je bitno da učenici vide svoje razrednike i učitelje prije početka ljetnih praznika.

„To je dobro i za učitelje jer tako mogu steći potpuniju sliku o tome kako napreduje svaki učenik“, kazala je ravnateljica.

Pieksämäki

U osnovnoj školi Virtasalmi u općini Pieksämäki južne pokrajine Savo, učenici su počeli pristizati prije osam sati ujutro. Šestaš Werneri Lappi došao je među prvima. Kaže da, iako mu se još uvijek spava, povratak u školu za njega je prošao uobičajeno.

Iako se navikao na učenje na daljinu, mnogo se udobnije osjeća u učionici.

„Ne postoji način da dom pretvorimo u školu. Dom je dom“, rekao je mladi Lappi.

✿  Jyväskylä

U zapadnom gradu Jyväskylä, šestogodišnja Sonja Manninen izjavila je kako već dugo čezne za povratkom u školu jer je učenje na daljinu brzo postalo zamorno. Njezina je kućna internetska veza spora zbog čega se ispunjavanje zadataka nepotrebno otezalo.

„Također, bilo je i neslaganja s učiteljicom i to je bilo neugodno“, objasnila je.

Međutim, rekla je kako povratak u školu nije onaj povratak u školu koji poznaje jer sada su  na snazi mjere u svrhu sprječavanja širenja virusa.

„Učitelji su primili naputak dijeliti hranu i uključiti slavinu kada peremo ruke. Vrata su uvijek zaključana stoga, ako zakasnite, morate zvati učitelja i zamoliti da vas pusti unutra“, kaže Manninen.

Manninen pohađa osnovnu školu Lohikoski, koja se danas tijekom dana otvara u četiri različite smjene, a neke učionice premještene su u sportsku dvoranu, rekla je ravnateljica škole Marja HÄMÄLÄINEN. Kao i u drugim školama, odmor na otvorenom raspodijeljen je u više dijelova.

Kaže da je škola odobrila oko dvadeset prijava za dopušten izostanak do kraja školske godine.

„Svi su oni opravdani. Drago mi je što su roditelji smogli hrabrosti dopustiti djeci povratak u školu jer smo uložili sve napore kako bismo boravak u školi učinili sigurnim“, rekla je Hämäläinen.

Kajaani

U osnovnoj školi Soidinsuo u gradu Kajaani grupe su učenika odvojene, kako na školskom dvorištu, tako i u učionici, tvrdi učitelj Heikki LONKILA.

„Grupe djece ulaze i izlaze iz učionice odvojeno. Mjere sigurnosti ne ostavljaju mjesta za različite interpretacije“, rekao je Lonkila.

Zbog pravila o držanju udaljenosti od dva metra između učenika u zatvorenom prostoru, svaka učionica ograničena je na maksimalno 16 učenika.

„Nakon ljeta, vratit ćemo se ovoj ,novoj normalnosti’ ili učenju na daljinu s kojim imamo već mnogo iskustva“, rekao je.

Tampere

U međuvremenu, u osnovnoj školi Takahuhti u Tampereu na jugu Finske, Elli Hirvonen kaže da se rado vratila u školu, ali je napomenula da je mogla duže spavati kada je pohađala nastavu od kuće.

„Ali bilo je lako ustati jer sam dugo očekivala povratak u školu. Nedostajali su mi prijatelji i učitelji. Učenje je nešto što moramo činiti zajedno“, rekla je Hirvonen.

Kaže da joj je bilo posebno bitno sastati se s prijateljim iz razreda prije nego krenu u različite razrede kada na jesen krenu u sedmi razred.

Rovaniemi

Oko 400 učenika vratilo se u četvrtak u srednju školu Arktičkog kruga u finskom laponskom gradu Rovaniemi.

Prema YLE-ovu istraživanju, samo oko četiri posto učenika ostalo je kod kuće.

Učitelj Tomi JUOTASNIEMI rekao je da se većina učenika vratila na nastavu zbog stabilne situacije s koronavirusom u gradu.

Rekao je da je osobito bitno da maturanti završnih devetih razreda preuzmu svoje svjedodžbe osobno, a ne poštom.

■ NAPOMENA ■ FINSKA: YLE – finska nacionalna radiotelevizija ■ Izvornik: yle.fi