Iz stranih medija
UMJETNOST KAO TERAPIJA
Terapija umjetnošću pomaže djeci prepoznati osjećaje i bolje upravljati njima
objavljeno: 21. svibnja 2020.

Možda se vaša djeca u posljednje vrijeme ne osjećaju najbolje. Moguće je da su preplavljena različitim emocijama – od tuge i tjeskobe do osjećaja isključenosti, usamljenosti ili dosade. I nije ni čudo! Škole su zatvorene, izvannastavne aktivnosti su odgođene, većina onoga čemu su se djeca radovala, otkazano je.

Iako niste certificirani terapeut, svejedno možete uključiti nekoliko aktivnosti iz terapije umjetnošću da biste im pomogli prepoznati osjećate i bolje upravljati njima.

Što je terapija umjetnošću?

Terapija umjetnošću terapeutski je postupak koji isprepleće psihoterapiju i umjetnost. Pomaže djeci istražiti emocije, poboljšati samopoštovanje, osloboditi se stresa te smanjiti  tjeskobu ili depresiju.

Psihoterapeutkinja Krista REINHARDT-RUPRECHT objašnjava kako terapija umjetnošću funkcionira: „Kada zapnemo u određenom emocionalnom stanju, aktivna je desna hemisfera našega mozga, nalazimo se duboko u njoj i teško se iz nje „ispentrati“ van. Ako se poslužimo rukama da bismo izradili kakvo umjetničko djelo, potičemo lijevu hemisferu na aktivaciju. U tom procesu unutarnju emociju otjelovljujemo u izvanjsko umjetničko djelo što nam otvara mogućnost da ga promatramo kao nešto odvojeno od nas samih.“

Ovdje možete pronaći nekoliko jednostavnih aktivnosti terapije umjetnošću koje će pomoći djeci izraziti osjećaje i bolje se nositi s njima.

1] Izrada mandale

Crtanje figura s ponavljajućim uzorkom, poput mandala, dobro je za reguliranje osjećaja kao i za živčani sustav. Pomaže djeci usmjeriti pozornost i smiriti  se. Nakon što ih nacrtaju, mogu ih i obojiti.

2] Nacrtajte svoje osjećaje

Jedna od najdražih aktivnosti koju Reinhardt-Ruprecht provodi sa svojim klijentima stvaranje je čudovišta bijesa. Traži od svojih klijenata da najprije zamisle i zatim na papiru nacrtaju svoj bijes. Rezultat je taj da bijes dobiva vlastiti identitet. „Tim putem možemo izraziti bijes i iznijeti ga na svjetlo dana – pogledati koliko je ružan – i zatim saznati što želi.“

Ovdje možete pronaći dodatne savjete kako biste pomogli djeci izraziti osjećaje u umjetničkom obliku.

3] Napravite umjetnička djela od materijala iz prirode

Rad s materijalima iz prirode opušta i pomaže nas prizemljiti. Uz to, do tih materijala možete doći tako da jednostavno prošećete otvorenim prostorima. Izradite narukvice od cvijeća, hvatače sunčevih zraka ili ispletite prekrasne uzorke od prirodnih materijala. Za dodatne ideje uputite se na poveznicu 25 zabavnih i jednostavnih rukotvorina i aktivnosti.

4] Pretvorite nešto ružno u nešto lijepo

Reinhardt-Ruprecht nedavno je pomogla pacijentu koji je imao problema s izolacijom tijekom pandemije. Zajedno su napravili popis svih loših stvari povezanih  s Covidom-19 i zatim potrgali taj popis na komadiće te ih zatim iskoristili da bi izradili umjetničko djelo i na taj način pretvorili nešto ružno u nešto lijepo.

5] Izradite kolaž od raznih materijala iz okoline

Stvaranje kolaža izrazito je terapeutska aktivnost koja ima dvostruku korist. Tjelesni osjet koji dobivate rukovanjem različitim materijalima i teksturama – mekanim, oštrim, hrapavim – vrlo je ugodan. Pritom stvaralački proces povezivanja stvari na nove i različite načine pomaže organizirati i smiriti vaš mozak.

Za dodatno nadahnuće uputite se na ovu poveznicu.

6] Izradite fotokolaž koristeći se slikama iz raznih časopisa

Dr. Cathy MALCHIODI objašnjava postupak stvaranja fotokolaža kao „uporabu slika u svrhu izrade vizualne pripovijesti koja pojačava dijalog između klijenta i terapeuta“.

Jednostavan način da to napravite kod kuće jest da kažete svom djetetu da iz časopisa izreže slike koje mu zapnu za oko. Zatim mu dajte komad papira i ljepilo i recite mu neka složi slike u neku njemu smislenu pripovijest. Ako dijete želi, neka vam prepriča cijeli proces.

6]  Napravite maske

U terapiji umjetnošću izrađivanje ili ukrašavanje maske često vodi do istraživanja različitih aspekata ljudske osobnosti. Katkad možemo stvoriti masku koja otkriva osjećaje koje je teško izraziti. Dajte svom djetetu prethodno pripremljenu masku ili izradite masku od papira i recite mu neka ju ukrasi kako god želi. Kada završi, neka vam ispriča priču o toj maski.

7] Obiteljska skulptura

Jedna od aktivnosti koje dr. Malchiodi preporuča jest da potaknete djecu da izrade obiteljsku skulpturu od gline. Veličina, oblik i raspored članova obitelji može biti osnov za razgovore o djetetu bitnim ljudima i njihovim odnosima.

Za dodatne ideje uputite se na ovu poveznicu.

Koje ste umjetničke aktivnosti primijenili u druženju s djecom te zapazili uistinu korisne učinke?

■ NAPOMENA ■ piše: Elizabeth MULVAHILL, učiteljica, spisateljica i majka ■ SAD: We Are Teachers mrežna je zajednica osoba u obrazovanju čiji je cilj  inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem u učionici primjenjivih ideja, savjeta te učiteljskoga humora. ■ izvornik: weareteachers.com ■ Photo by Alice Dietrich on Unsplash  ■