Iz učionice
Dan djedova i baka u školskim klupama
Djedovi i bake ponovno u školi
objavljeno: 20. veljače 2020.

Puno sam čitala i slušala o važnosti suradnje učitelja i obitelji iz koje naši učenici dolaze. I pitala sam se je li ta suradnja ograničena na roditeljske sastanke i radionice s roditeljima ili bih mogla te veze još nekako osnažiti i učvrstiti.

Piše: Sanja ŠKEVIN, OŠ Ivana gudasdm

Roditelji, iako zainteresirani za razvoj i napredak svoje djece, znaju na radionicama biti umorni i katkad bez obzira na kvalitetu radionice gledati na sat, jer ih kod kuće čeka puno drugog posla.

Predložila sam, a prijedlog je prihvaćen s oduševljenjem, da u školu dođu predstavnici obitelji koji imaju malo više vremena, bake i djedovi.
Već treću godinu organiziram Dan djedova i baka u školskim klupama. Djedovi i bake dolaze sa svojim unucima i unukama odmah ujutro i ostaju u školi četiri školska sata.

Prve sam godine mislila da će doći nekoliko baka i djedova, a došli su svi. Jedva smo stali u učionicu. Ove su godine neki učenici došli u pratnji više baka i djedova, jer kako odlučiti tko će ići?! U učionici je bilo više od pedeset osoba.

Večer prije javljaju mi se bake i govore kako su se upravo vratile s frizure i dovršavaju kolače za naš susret. Mnogo ih je reklo da su jako uzbuđeni zbog dolaska i da je to jedan od najboljih događaja tijekom godine.

To nije jedan sat u školi. To je cijeli školski dan proveden s unukom u školskoj klupi i to tijekom sva četiri razreda.

Uspomene koje nastaju tog dana su neprocjenjive. Obično pričamo o uspomenama iz djetinjstva, zajedno pjevamo, smišljamo zagonetke i natječemo se u njihovu rješavanju. Zajedno imamo likovnu radionicu (npr. bakina/djedova kuća iz djetinjstva, oslikavanje platnenih vrećica), pišemo poruke jedni drugima. Na kraju se častimo kolačima i sokovima koje bake i djedovi donesu. 

Taj je dan u našem razredu praznik ljubavi i sreće. Nitko se nikamo ne žuri, djeca su ponosna pokazujući bakama i djedovima što znaju, odrasli uživaju u ovom lijepom neobičnom danu. Na kraju čeznutljivo pitaju hoćemo li to i dogodine ponoviti.
Ljubav između unuka i baka i djedova neprocjenjiva je i važna, veliko je bogatstvo za djetetov emocionalni razvoj. Obiteljske veze jačaju, a među bakama koje se nisu prije poznavale sklapaju se nova poznanstva i prijateljstva.