Iz učionice
■ OŠ ŽITNJAK, ZAGREB ■
Kroz vrata proljeća za ljepši planet
objavljeno: 15. travnja 2024.

Tijekom više godina radnoga iskustva primjećujem kojim aktivnostima učenici pristupaju s više zanimanja u svakidašnjem radu. To je istraživanje kroz igru i kreativne oblike rada.

S učenicima 1.b razreda dogovorila sam se kako ćemo u tjedan dana različitim aktivnostima kroz više nastavnih predmeta istraživati i opisivati prirodu oko nas. Cilj nam je bio napraviti jedan prikaz svega što smo vidjeli, čuli, mirisali i istraživali u okolici škole, ali i baveći se različitim aktivnostima u razredu. Moji se učenici uvijek vesele takvim aktivnostima i većina njih daje jako lijep doprinos ostvarivanju takvih zadataka.

Pri kraju smo obrade tiskanih slova i imali smo lektiru Male priče o velikim slovima Zvonimira Baloga. Uz obradu te lektire svaki je učenik na svoj način slikovno prikazao jedno slovo abecede te smo tako izradili našu slikovnicu tiskanih slova.

Moji su prvašići smišljali zagonetke za pojedino slovo koje su pisali na papiriće, a papiriće smo stavljali u već pripremljene ladice naše kutije. Kroz igru su učenici otvarali ladice i pokušali otkriti odgovore na postavljene zagonetke.

Sljedeća aktivnost realizirana je u školskom parku. Učenici bili podijeljeni u četiri grupe, a svaka je grupa dobila nekoliko primjera u kojima su trebali premetanjem slova složiti riječi koje su bile povezane s proljećem. Otkrivanjem riječi promatrali smo ono na što se riječ odnosi u svojem okružju, npr. stablo, ptica, vjetar, trava, cvijet… Nakon povratka u razred različitim likovnim tehnikama oblikovali smo ono što smo mogli vidjeti, čuti, mirisati i dodirnuti za vrijeme boravka u školskom parku. Naša kutija pod nazivom Kroz vrata proljeća za ljepši planet dobivala je sve ljepši i potpuniji izgled.

Sljedeća aktivnost i zadatak je bio da zamisle da su oni jedan dio iz te prirode i pokušaju ispričati kratku priču. Učenici su tako postali ptica, trava, potok, cvijet, oblak ili nešto drugo što povezujemo s proljećem.

S velikim su zanimanjem i radošću sudjelovali u pričanju pričica. Dvije su učenice izvele igrokaz o lastavici i rodi te su uz kviz razgovarali o igrokazu. Budući da se bliži Dan planeta Zemlje, učenici su na svoj način prikazali naš planet i pisali poruke za sve stanovnike. Poruke smo stavili u preostale ladice, a kasnije ih čitali. Na kraju smo otpjevali pjesmicu Zvončić u proljeće

 Napisala: Mirjana VRBANIĆ, učiteljica razredne nastave | OŠ Žitnjak