Iz učionice
OŠ KRALJA TOMISLAVA, NAŠICE
Na kraju školske godine i sretni i zadovoljni
objavljeno: 3. lipnja 2021.

Našički 3. a razred OŠ kralja Tomislava sa svojom učiteljicom Ljiljanom Kubašom odlučio je početkom nastavne godine okušati se u nekim novim projektima i ponovno sudjelovati u ,,starim“ projektima na platformi eTwinning.  

Nastavnu godinu počeli smo projektom Prijateljstvo bez granica autorice Ivane Magdić. Povezali smo se s razredom iz Čazme koji vodi učiteljica Mirela Kojić. Projekt je zamišljen kao razmjena čestitaka i razglednica u povodu blagdana. Na taj način ostvarena je suradnja između škola, a razvilo se i veliko prijateljstvo među učenicima.

Kako bismo se digitalno opismenili, odlučili smo se uključiti u projekt Webučionica autorice Sandre Vuk. Cilj projekta je suradnja između učiteljica i učenika nekoliko škola iz cijele Hrvatske. Učenici su bili aktivni sudionici nastavnog procesa i na taj su način prikupljali i obrađivali podatke te ih predstavljali u digitalnim alatima primjerenim njihovoj dobi. Učenici su naučili primjenjivati više od deset takvih alata.

Kako se volimo zdravo hraniti, sudjelovali smo već treći put u projektu Dan jabuka autorica Patricije Hercog i Ljiljane Mudrinić. Učenici su produbili svoje znanje o jabukama u različitim nastavnim predmetima. Istraživali smo utjecaj jabuke na naše zdravlje, vrste jabuka, načine konzumacije i proizvodnje. Organizirali smo i likovne, jezične i matematičke radionice. Projekt smo zaključili izrekom „Po jedna jabuka svaki dan, tjera doktora iz kuće van“.

Kako nas je ova godina pogodila teškim događajima, željeli smo podijeliti zrnca dobrote projektom Na putu dobrote autorice Sandre Vuk. Projekt potiče učenike na dijeljenje dobrih i pozitivnih trenutaka. Promicali smo vrijednost dobrote nizom aktivnosti u kojima smo zaključili kako je potrebno samo pogledati oko sebe i otkriti što možemo promijeniti, podijeliti i učiniti drukčije. Zrnca dobrote podijelili smo s učenicima trećeg razreda Osnovne škole braće Ribar iz Siska i učiteljicom Đurđom Mladenović jer oni su bili pogođeni potresom. Nekoliko puta skupljali smo prehrambene i higijenske potrepštine za socijalnu samoposlugu u Našicama i naše najpotrebitije. Odlučili smo da nećemo prekinuti dijeliti zrnca dobrote ni nakon što naš projekt završi.

Zrnca dobrote povezali smo s projektom Memento prijateljstva 7 autorica Sandre Vuk i Nevenke Dimač, koji se realizirao već sedmu godinu. Ovim projektom učenici su razvijali kompetencije građanskog odgoja i obrazovanja: socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, samopouzdanje, međusobno uvažavanje u poštovanju zajedničkih dogovorenih pravila.

Na pola puta obilježili smo i projekt Dan ružičastih majica,autorica Patricije Hercog i Ljiljane Mudrinić, te projekt 100. dan u školi autorice Sandre Vuk. Svjedoci smo sve češćeg vršnjačkog nasilja, pa smo odlučili posvetiti se osvješćivanju te teme i pomagati jedni drugima u određenim situacijama, ističući negativne strane svih vrsta nasilja. Ujedno smo obilježili stoti dan u školi nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti, kojima se kroz igru i istraživanje o broju 100 želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu.

Budući da volimo utonuti u svijet bajki, pridružili smo se projektu Hrvatska bajkovnica autorice Petrunjele Krajačić, projektu Uz čitanje riječi rastu autorica Marije Bulut-Lukačević, Ljiljane Marinjak te Monike Mužar-Kos i projektu Zelena knjiga autorica Ivane Ostrički i Marijane Kune. Sve pročitane bajke i druge priče te ekopriče dramatizirali smo i na taj način razvijali i bogatili govorni izraz, vježbali interpretativno čitanje i čitanje po ulogama.

Da ne bi bilo da smo samo radili, bilo je tu i zabave u projektu Igrom do znanja i zabave autorica Ivane Frančić i Renate Posavec. Implementirali smo igru u svakodnevnu nastavu, razvijali socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi.

Željeli smo upoznati likovna djela poznatih likovnih majstora i okušati se u likovnim ostvarenjima po njihovim slikarskim rukopisima. Projekt U svijetu likovnih umjetnika, autorica Sandre Vuk i Nevenke Dimač, ostvarili smo u potpunosti. Sva naša likovna ostvarenja prikazali smo na izložbama u školskom predvorju. Većina tih projekata  nagrađena je nacionalnim oznakama kvalitete na portalu eTwinning.

Sva stečena znanja i iskustva odlučili smo nesebično podijeliti u projektu Tragači znanja autorica Verice Jukić i Andreje Zelić. Tu smo s ponosom predstavili našu izvannastavnu aktivnost Čarobne ideje koju realiziramo već desetu godinu zaredom.

Ostvarivanjem ovih projekata na platformi eTwinning učenici će biti sposobni razmišljati,  maštati, ostvarivati kreativne ideje te kritički analizirati i promišljati o svojim rezultatima.

Sretni, veseli i zadovoljni završavamo ovu školsku godinu iščekujući zasluženi odmor.

■  Piše: Ljiljana Kubaša, učiteljica, mentorica | OŠ kralja Tomislava, Našice ■