Iz učionice
OŠ HINKA JUHNA, PODGORAČ, PODRUČNA ŠKOLA BUDIMCI U ETWINNINGOVOJ ZAJEDNICI
Naših ‘Osam veličanstvenih’
objavljeno: 28. prosinca 2021.

OŠ Hinka Juhna iz Podgorača eTwinningova je škola. Škola je to s četirima područnim školama. Jedna je od njih Područna škola Budimci. Generacije učenika učiteljice Patricije Hercog iz Područne škole Budimci uključeni su u eTwinningovu zajednicu te u razredu provode eTwinningove projekte. Učiteljica s učenicima u mnogima od njih sudjeluje kao partner, a u nekolicini i kao autor (osnivač) međunarodnih projekata s kolegicom iz OŠ „Laza Kostić” u Gakovu, Srbija, Ljiljanom Mudrinić.

Nacionalna služba za podršku RH navodi: „Nacionalna oznaka kvalitete (NQL), baš kao što naslov govori, služi za ocjenu kvalitete rada pojedinog učitelja u projektu. Projektni rad učitelja ocjenjuje se prema onome što su napisali u prijavnici za oznaku kvalitete kako bi obrazložili zašto bi trebali biti nagrađeni. Iz tog razloga od samog početka rada na projektu mora biti jasno koliko ste vi, kao jedan od mnogih učitelja, pridonijeli ukupnom radnom timu projekta.

Kvaliteta u projektu ocjenjuje se prema pet kriterija:

  • suradnja između partnerskih škola
  • primjena IKT-a
  • pedagoške inovacije
  • kurikularna integracija
  • rezultati i širenje.

U svojoj prijavi učitelj mora pokazati kako je njegov angažman u aktivnostima projekta pridonio ovim područjima. S druge strane tu je Europska oznaka kvalitete (EQL). Europska oznaka kvalitete druga je oznaka koju dodjeljujemo projektima koji postižu određene europske standarde. Prijava za Europsku oznaku kvalitete nije potrebna. Dodjeljuje je Središnja služba za podršku (CSS) učiteljima za rad na projektu: koji je predložen za Europsku oznaku kvalitete od barem jedne Nacionalne službe za podršku, nakon provedenog postupka odabira.

Svaka nacionalna služba za podršku predlaže tri projekta nagrađena Nacionalnom oznakom kvalitete na osnovu zbroja bodova dobivenih za kvalitetu projekta na kojem rade barem dva partnera koji su već primili Nacionalnu oznaku kvalitete za svoje projekte. Europska oznaka kvalitete dodjeljuje se samo jednom godišnje i njezina dodjela objavljuje se na eTwinningovu portalu.”

               Među školama, učiteljima i razredima dobitnicima Europske oznake kvalitete za projekte provedene u školskoj godini 2020./2021. našao se i  4. razred OŠ Hinka Juhna iz Podgorača, Područne škole Budimci i učiteljica Patricija Hercog s 12 dodijeljenih Europskih oznaka kvalitete za eTwinningove projekte.

NAGRAĐENI SU SLJEDEĆI PROJEKTI: Živimo zeleno, Čarobne slikovnice godišnjih doba, Webučionica 2.0., Dan jabuka 2020., Safer Internet Day 2021., World heart day, 100. dan škole Udruge Zvono 2021., White cane awareness day 2, Pink Shirt Day 2021., Ljepote moje domovine, Ljepota različitosti 2 i The beauty of reading.

Ekipu iznimno vrijedne generacije čine sljedeći učenici: Antonia Marošević, Lucijana Matkić, Paola Radojčić, Marija Udorović, Siniša Unfirer, Ognjen Putnik, Luka Marošević i Zvonimir Marošević – čarobna osmorka – „osam veličanstvenih”, sada petaša OŠ Hinka Juhna Podgorač.

Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor  ■ OŠ Hinka Juhna, Podgorač, PŠ Budimci ■