Iz učionice
OŠ „LJUDEVIT GAJ“ KRAPINA
Put do zdravlja i dobrobiti
objavljeno: 26. studenoga 2020.

Mjesec listopad kao Međunarodni mjesec školskih knjižnica svake godine novom temom potakne  učitelje i učenike na stvaralaštvo i širenje vidika. Ovogodišnja tema „Put do zdravlja i dobrobiti“ te moto RAZLISTAJ SE motivirala je  učitelje na  aktivnosti s učenicima s ciljem promišljanja o  ekologiji.

Koliko je važno govoriti i uspostavljati ponovno prijateljstvo prirode i čovjeka, pokazali su nizom aktivnosti učenici OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina. Knjižničarka Suzana Pracaić održala je  nastavu knjižnično-informacijsko-medijske pismenosti u korelaciji s razrednom i predmetnom nastavom. Učenici su viših razreda sudjelovali u Nacionalnom kvizu za poticanje čitanja 2020.“Istraživači planeta Z“. Učenici su razredne nastave različitim uradcima „razlistali i zazelenili“ hodnike i učionice svoje škole.

Ova je tema posebno motivirala učenike 4. b razreda i ekološku skupinu Zelenbači. Upoznali su ljekovita bilja svoga zavičaja te ih posadili u povišene tegle u školskom dvorištu. Paletu jesenjih boja lišća iskoristili su u oblikovanju šarenih ptica koje su ukrasile krošnju stabla u razredu. Učili su zanimljive čvorove iz špage (makrame) i izradili viseće košare za cvijeće. U integriranom danu „Razlistaj se!“ istražili su  i čitali pjesme posvećene planetu Zemlji. Također, izradili su mobile razlistalog planeta, a učiteljica je glazbene kulture Katarina Rihtar, iako otežano pod maskama, naučila djecu  pjevati pjesmu „Majčica Zemlja“. Istražili su o povoljnom djelovanju biljaka u zatvorenom prostoru te posadili  sobno bilje i unijeli  zelenilo u svoj razred. Uz podršku ravnateljice i ostalih djelatnika škole krenuli su u stvaranje malog školskog vrta koji će pridonijeti ne samo ljepšem izgledu okoliša škole nego će učenici na neposredan način upoznati ljekovito bilje te usvojiti znanje i vještine o njihovu uzgoju, razmnožavanju i korisnosti.

Koronavirus je  obilježio 2020. godinu i  kao takva je dobila status Međunarodne godine biljnog zdravstva s temom „Zdravlje bilja za zdravlje ljudi“. Majka je Tereza rekla:„ Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela s velikom ljubavlju“. Učenici i učiteljice ove škole vode se tom izrekom i čine život zdravijim, sretnijim i ljepšim. Krenite i vi!

■ Piše: Marija Klasić, učiteljica razredne nastave ■ OŠ „Ljudevit Gaj“ Krapina ■ Za sebe mogu reći da volim aktivnu nastavu u kojoj učenici preuzimaju glavnu ulogu. Volim poučavati djecu o sadržajima i vještinama koji imaju svrhu u stvarnom životu.  Obožavam provoditi školske projekte vezane za prirodu i ekologiju. ■  Folklornu skupinu morala sam zamijeniti zbog epidemioloških razloga u ekološku u kojoj sam se vrlo dobro snašla ■