Iz učionice
OŠ FRANA KRSTE FRANKOPANA, KRK
Sebe prikazati crtežom
objavljeno: 25. travnja 2021.
Crtež: Julija Katunar

 Spoznaj samog sebe. – pisalo je na ulazu u Apolonov hram u Delfima u staroj Grčkoj. Upravo time su se bavili učenici četvrtog razreda tijekom mjeseca ožujka. Ne, nije nemoguće. Ne, nije prerano.

 Sve je započelo kad sam pronašla svoju mapu starih crteža koja mi je slučajno došla pod ruku tijekom jednog vikenda. Tada mi je sinula ideja.

Gnothi seauton na grčkom

 Što li je bitnije u životu nego li spoznati samog sebe? Ako ne poznaješ i ne prihvatiš sebe, sa svojim vrlinama i manama, kako možeš išta promijeniti ili poboljšati? Kako možeš dalje raditi na sebi?

Ideja je rođena.

Na satu Likovne kulture svoj sam skenirani rad pokazala učenicima na platnu. Slike sam pretočila u riječi i ispričala im priču o sebi: tko sam ja, što me sve zanima, o čemu razmišljam, čime se sve bavim.

Moja je ideja prihvaćena s oduševljenjem, gotovo strašću.

Sebe prikazati crtežom. Fantastično!

Svi su bili obuzeti pitanjem kako razmišljanje o sebi predočiti crtežom, i to što bolje realizirati.  Rezultat je bio iznad očekivanja, a tražio je i daljnje djelovanje.

Predstaviti sebe crtežom kolegama iz razreda. Slike pretočiti u riječi. Ta je aktivnost jednako uspješno prošla. Učenici su oduševljeno prihvatili i osmislili zadatak. 

Nismo se mogli zaustaviti.

Napravit ćemo kratki film koji ćemo moći gledati i sada, i za nekoliko godina te vidjeti i usporediti kakvi smo bili i koliko smo se u međuvremenu razvili i napredovali.

Je li moguće početi razmišljati o sebi u četvrtom razredu? Pogledajte kratki film u prilogu pa prosudite sami.

■  Piše:  Karmela Vajdoher Žilić, dipl. učitelj ■  OŠ F. K. Frankopan, Krk ■ Neopterećena sam svojom profesijom. Širokih sam interesa u raznim disciplinama prirodnih znanosti i pasionirani čitatelj popularno-znanstvene literature. Pobornik sam cjeloživotnog učenja. Novac volim trošiti na kupovinu knjiga u online knjižarama. Moja knjižnica trenutno broji oko 750 naslova. Kolekcionar sam i ljubitelj fosila, minerala i lubanja. ■